Al-aqsa-moskeen. Av . CC BY NC SA 3.0

al-Aqsa-moskeen

Artikkelstart

al-Aqsa-moskeen er en moské på Tempelhøyden (Haram al-Sharif på arabisk) i Jerusalem. Den er islams tredje viktigste helligdom, kun overgått av Kaba i Mekka og moskeen i Medina der profeten Muhammed er gravlagt. al-Aqsa-moskeen har også stor politisk betydning og har blant annet gitt navn til den andre intifadaen.

Faktaboks

Også kjent som
Aksa-moskeen

al-Aqsa-moskeen må ikke forveksles med nabobygningen Klippedomen, som også ligger på Tempelhøyden. Klippedomens åttekantform og forgylte kuppel gjør det enkelt å skille den fra moskeen. Navnet Tempelhøyden gjenspeiler at det jødiske tempelet i Jerusalem lå på denne høyden, som er hellig for både muslimer, kristne og jøder. Merk at begrepet al-Aqsa i dagligtale kan referere til hele Tempelhøyden.

Historikk

Ifølge tradisjonen er al-Aqsa-moskeen reist av kalifen Omar på det stedet han lå i bønn etter den islamske erobringen av Jerusalem i 636. Etter mange ødeleggelser, tilbygg og forandringer utgjør moskeen i dag et mektig syvskipet byggverk med kuppel over midtskipet og mihraben. Den rommer blant annet trepaneler fra 700-tallet.

I 1969 ble al-Aqsa-moskeen brannherjet etter ildspåsettelse. Dette ble den direkte foranledningen til grunnleggelsen av Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC). Utenriksministre fra ulike arabiske land møtes regelmessig i OIC for å drøfte viktige arabisk-muslimske anliggender.

Ifølge Den israelsk-jordanske fredsavtalen fra 1994 har jordanske myndigheter ansvar for Tempelhøyden, og dermed også al-Aqsa-moskeen. På Tempelhøyden har man vektere for å sikre ro og orden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jonas Ghabayen

Al-Aqsa moskeen er hele området omgitt av muren. Dette inkluderer Klippedommen og den mosken du nevner her. Vil anbefale deg å lese mer om hva al-aqsa moskeen er, siden begrepene er nokså overlappende

Her har du litt info om dette, som du kan søke opp

Al-Aqsa-moskeen er en av de største moskeene i verden og en av de tre moskeene muslimer reiser til, og det er også den første av de to Qiblahs i islam. Det ligger inne i gamlebyen i Jerusalem . Det er hele området omgitt av muren med et areal på omtrent 144 000 kvadratmeter . Alaqsa-moskeen inkluderer klippedommen, stammemoskeen, Marwani-moskeen og flere andre monumenter på opptil 200 lærere.

svarte Guro Djupvik

Hei, Jonas.
Vi har dessverre ingen fagansvarlig for Islamsk arkitekturhistorie i øyeblikket, men vi tar med innspillene dine til videre revisjon av artikkelen.
Takk for at du bruker Store norske leksikon!

Vennlig hilsen Guro Djupvik i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg