idrettshall

Idrettshall er en hall som primært brukes til ulike idrettsaktiviteter. Kulturdepartementet definerer idrettshall som «en hall som brukes vekselvis til ulike idrettsaktiviteter uten spesiell klargjøring eller omgjøring med tap av brukstid mellom ulike aktiviteter». Formålet med slike innendørshaller, er at man skal kunne drive med idretter hele året.

Tidligere skilte man i idrettspolitikken mellom liten og normal idrettshall og storhall. Som et ledd i NIF’s målsetning om at alle i befolkningen skal ha mulighet til å drive med idrett, er det kommet krav til at kapasiteten ved idrettshaller bør utvides, og også kunne inkludere tilleggsarealer for flere idretter. I dag opererer man derfor med følgende idrettshallkategorier: idrettshall (25 x 45 meter), dobbelhall (48 x 45 meter), og trippelhall (72 x 45 meter), i tillegg til å inneha mindre saler definert som aktivitetssaler.

I dag finnes det mange ulike idretter som drives i tilknytning til idrettshaller. Vi kan nevne kollektive ballidretter (som fotball, håndball, volleyball, basketball etc.), individuelle idretter (friidrett, turn badminton), og ulike vinteridretter (for eksempel ishockey og skøyter). For en mer utfyllende beskrivelse, se idrettsanlegg.

I dag settes det krav til at en idrettshall skal ha en universell utforming. Det vil si at den er tilpasset også personer med nedsatt funksjonsevne. I breddeidrett kreves det at hallen har areal på minimum 25 x 45 m og minst 7 m takhøyde. Det er ønske om 9 m takhøyde ved nasjonale og internasjonale konkurranser. Idrettshaller bør også inneholde tribune og servicerom som garderober, toaletter, møterom, personalrom og sosialt rom.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg