borgerlig begravelse

Humanistisk gravferd i Haslum krematorium, Bærum
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Borgerlig begravelse er en tradisjonell betegnelse på gravferd som foregår uten medvirkning av et religiøst trossamfunn. Før 1. januar 1970 var borgerlig begravelse forbeholdt personer som ikke var medlem av Den norske kirke, men i dag har alle adgang til å nytte en slik seremoniform.

Arbeidet med å utvikle en ikke-religiøs gravferdsseremoni har i Norge særlig skjedd i regi av Human-Etisk Forbund, som brukte betegnelsene «borgerlig bisettelse» og «borgerlig begravelse» på sine gravferdsseremonier frem til 2006, da navnet ble endret til «humanistisk gravferd».

Også borgerlig begravelse må foregå på en kirkegård eller i et krematorium. Ved kremasjon kan urnen settes i urnehall der man har dette, ellers må urne eller kiste settes ned på kirkegård. Med samtykke fra departementet kan en urne også oppbevares på annen måte.

Livssynsåpen eller humanistisk begravelse

I dagligtalen og hos norske gravferdsbyråer skjelnes ikke alltid konsekvent mellom betegnelsene «borgerlig» og «humanistisk» eller «humanetisk» gravferd. I den grad «borgerlig begravelse» fortsatt brukes som en uformell samlebetegnelse for ikke-religiøse gravferdsseremonier, må det presiseres at det i Norge finnes to varianter av dette: en personlig og livssynsåpen gravferd, og humanistisk gravferd i regi av Human-Etisk Forbund eller Humanistforbundet.

For de som ønsker den personlige varianten, lanserte Kulturdepartementet i 2012 skisser til en livssynsåpen gravferdsseremoni som et nøytralt alternativ til kirkelige og humanistiske ordninger.

I Sverige og Danmark

I Sverige og Danmark betegner «borgerlig begravning» eller «borgerlig begravelse» en gravferd for personer som ikke er medlem av Svenska kyrkan eller den danske folkekirken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg