Borgerlig vigsel
Borgerlig vigsel i Gøteborg i 1939.
Av /NTB/Scanpix.

Borgerlig vigsel er inngåelse av ekteskap i kommunal regi, gjennom en livssynsnøytral seremoni.

Faktaboks

Også kjent som
borgerlig vielse

En borgerlig vigsel utføres ved at brudefolkene møter for en vigsler og i nærvær av minst to vitner erklærer at de ønsker å inngå ekteskap. Deretter erklærer vigsleren dem for ektefolk.

Brudefolkene blir viet av en person kommunestyret har gitt myndighet til å utføre vigsler. Det kan være ordførere, varaordførere og kommunalt ansatte eller folkevalgte.

Kommunen skal legge til rette for vigselens seremonielle karakter, og sentralt står opplesningen av det borgerlige vigselsformularet.

Ulike typer vigsel

Borgerlig vigsel skiller seg fra vigsler i ulike trossamfunn som kirkelig vigsel eller muslimsk vigsel. Borgerlig vigsel er ikke det samme som humanistisk vigsel, som har en spesifikk livssynsprofil og arrangeres av Human-Etisk Forbund eller Humanistene (tidligere Humanistforbundet).

Regler

Reglene for ekteskapsinngåelse står i ekteskapsloven. Det er de samme reglene for ulike typer vigsel.

Historie

Borgerlig vigsel ble innført med dissenterloven av 1845 for brudepar som ikke var medlem av statskirken. Vigselen ble utført av notarius publicus, altså dommere, dommerfullmektiger eller andre tjenestemenn i tingretten. Fra 2018 overtok kommunene oppgaven, som ledd i den nye kommunereformen. I 2018 ble det også for første gang gjennomført flere borgerlige enn kirkelige vigsler i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg