borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel i Gøteborg i 1939.
Av /NTB/Scanpix.

Borgerlig vigsel er vigsel, altså ekteskapsinngåelse, som inngås på borgerlig (verdslig) måte, i motsetning til ekteskap stiftet ved kirkelig vigsel. Selve begrepet borgerlig vigsel står ikke lenger i ekteskapsloven.

Faktaboks

også kjent som:
borgerlig vielse

Borgerlig vigsel ble innført med Dissenterloven av 1845 for brudepar som ikke var medlem av statskirken. Vigselen ble utført av notarius publicus, altså dommere, dommerfullmektiger eller andre tjenestemenn i tingretten. Fra 2018 overtok kommunene oppgaven, som ledd i den nye kommunereformen. Lovendringen innebærer at ordførere, varaordførere og kommunalt ansatte eller folkevalgte som kommunestyret gir myndighet, skal utføre vigsler. I 2018 ble det også for første gang gjennomført flere borgerlige enn kirkelige vigsler i Norge.

Vigselshandlingen utføres ved at brudefolkene møter for en vigsler og i nærvær av minst to vitner erklærer at de ønsker å inngå ekteskap. Deretter erklærer vigsleren dem for ektefolk. Kommunen skal legge til rette for vigselens seremonielle karakter, og sentralt står opplesningen av det borgerlige vigselsformularet.

Borgerlig vigsel må ikke forveksles med humanistisk vigsel, som har en spesifikk livssynsprofil og arrangeres av Human-Etisk Forbund eller Humanistforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg