Farse, hakket eller malt kjøtt eller fisk, spedd med mel, melk, egg eller liknende.

I moderne tid blir farse framstilt industrielt, eller i hjemmet ved hjelp av elektriske kjøkkenmaskiner, og har bred anvendelse i norsk hverdagsmat. 

Til å lage farse i eldre tid hadde de flere redskaper. Til farse av fisk ble fisken først godt rensket for ben og skinn og skåret opp i små biter med kniv. Så ble fiskemassen tatt opp i en stor og dyp morter og most. I  fiskefarsen tilsatte de egg, væske (vann eller melk) og krydder.

Til framstilling av kjøttfarse av for eksempel kalvekjøtt eller fuglekjøtt (hønsefugl), ble det gjerne benyttet en kjøtthakke (et buet redskap med to langsgående jern og et håndtak av tre over) til å hakke eller valse over kjøttstykket. Kjøttfarsen ble tilsatt egg og krydder.

Kjøttfarse var eksklusiv mat og mye brukt som innbakt i paier og posteier på 1700- og tidlig 1800-tallet.  

Fra 1850-1860-årene kom kjøtt- og fiskekverner av støpejern og gjorde arbeidet langt lettere. Rundt 1900 fikk mange husholdninger kjøttkverner av aluminium. Farse som matemne forandret etterhvert status fra eksklusiv til mer alminnelig mat, samtidig som vedkomfyrene kom til norske hjem og matlagingen endret seg gradvis. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.