farse (mat)

Artikkelstart

Farse er hakket eller malt kjøtt eller fisk, spedd med mel, melk, egg eller liknende.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘stoppe, fylle’

I moderne tid blir farse framstilt industrielt, eller i hjemmet ved hjelp av elektriske kjøkkenmaskiner, og har bred anvendelse i norsk hverdagsmat.

Historie

Til å lage farse i eldre tid hadde de flere redskaper. Til farse av fisk ble fisken først godt rensket for ben og skinn og skåret opp i små biter med kniv. Så ble fiskemassen tatt opp i en stor og dyp morter og most. I fiskefarsen tilsatte de egg, væske (vann eller melk) og krydder.

Til framstilling av kjøttfarse av for eksempel kalvekjøtt eller fuglekjøtt (hønsefugl) ble det gjerne benyttet en kjøtthakke (et buet redskap med to langsgående jern og et håndtak av tre over) til å hakke eller valse over kjøttstykket. Kjøttfarsen ble tilsatt egg og krydder.

Kjøttfarse var eksklusiv mat og mye brukt som innbakt i paier og posteier på 1700-tallet og tidlig på 1800-tallet.

Fra 1850-1860-årene kom kjøttkverner og fiskekverner av støpejern og gjorde arbeidet langt lettere. Rundt 1900 fikk mange husholdninger kjøttkverner av aluminium. Farse som matemne forandret etter hvert status fra eksklusiv til mer alminnelig mat, samtidig som vedkomfyrene kom til norske hjem og matlagingen endret seg gradvis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg