Intensitet er innen fysikk et mål for energistrøm i stråling eller bølger. Mer presist er det den energien som transporteres per tidsenhet gjennom en flateenhet som står vinkelrett på strålingens eller bølgens forplantningsretning. Intensiteten kan derfor også defineres som effekt gjennom flate, og måles i watt per kvadratmeter.

Faktaboks

Uttale
intensitˈet
Etymologi
til intens

Intensitet brukes i flere områder i fysikken. Lydintensitet er et mål for intensiteten i lydbølger, irradians for intensiteten i elektromagnetisk stråling, og intensitet beregnes også for energistrøm i partikkelstråling. I den siste sammenhengen kan intensiteten også angis som det antall partikler som passerer en flateenhet per tidsenhet.

Intensitet i stråling kan også uttrykkes som energitettheten i strålingen ganger hastigheten den beveger seg med. For elektromagnetisk stråling finner man intensiteten ved å gange energitettheten med lyshastigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg