Betalingskort, til daglig kalt bankkort, fellesbetegnelse for ulike typer plastkort som brukes som betaling for varer og tjenester.

Kredittkort har vært benyttet i Norge siden 1957, men utbredelsen av betalingskort skjøt særlig fart fra 1980-årene, i takt med utbyggingen av de elektroniske betalingssystemene.

Det er vanlig å skille mellom debetkort, det egentlige betalingskortet og kredittkort.

Debetkort er knyttet til en konto som må vise positiv saldo for at kortet skal kunne benyttes. Bankenes egne kort og Visa er eksempler på slike kort.

Ved bruk av betalingskort faktureres kunden etterskuddsvis og må betale hele saldoen ved forfall. Store kortselskaper som Diners Club og American Express benytter gjerne en slik fakturering.

Bruk av kredittkort er knyttet til en fastsatt kredittramme. Nedbetalingen av den benyttede kreditt skjer i faste terminbeløp. Kredittkort kan utstedes av enkeltforretninger eller -kjeder, banker eller egne kredittkortselskaper.

Tidligere var bruken av betalingskort papirbasert, det vil si at brukerstedet sendte papirbilag til kortselskapet for oppgjør. I takt med den generelle digitaliseringen av samfunnet har betalingsoverføringen blitt stadig mer elektronisk.

Overførsler fra betalerens til mottagerens konto foregår ved elektronisk avlesning av betalingskortet på en betalingsterminal og med registrering og kontroll direkte i bankenes datasentraler.

Det første norske kredittkort var Bokreditt-Kjøpekort, som ble opprettet 1957. Formålet med dette var å sanere den enkelte forretnings løskreditthandel.

Fra midten av 1970-årene etablerte flere internasjonale kortselskaper som American Express, Diners Club, Eurocard og Visa seg i Norge.

I 1980-årene ble bankenes minibanksystemer bygd ut med betalingsterminaler i forretningene. Minibankkortet (eller bankkortet) kunne dermed benyttes som debetkort direkte, uten at man var tilknyttet et eget kortselskap. Dette førte til sterk vekst i bruken av bankkort, og forretningsbankene og sparebankene dannet selskapet Bank-Axept A/S for å utvikle og drive dette betalingssystemet.

I 1995 ble bankforeningene og Postbanken enige om å integrere sine kortsystemer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.