Betalingskort, til daglig kalt bankkort, fellesbetegnelse for ulike typer plastkort som brukes som betaling for varer og tjenester.

Kredittkort har vært benyttet i Norge siden 1957, men utbredelsen av betalingskort har særlig skutt fart siden 1980-årene, i takt med utbyggingen av de elektroniske betalingssystemene. Det er vanlig å skille mellom debetkort, det egentlige betalingskort og kredittkort.

Debetkort er knyttet til en konto som må vise positiv saldo for at kortet skal kunne benyttes. Bankenes egne kort og Visa er eksempler på slike kort.

Ved bruk av betalingskort faktureres kunden etterskuddsvis og må betale hele saldoen ved forfall. Store kortselskaper som Diners Club og American Express benytter gjerne en slik fakturering.

Bruk av kredittkort er knyttet til en fastsatt kredittramme. Nedbetalingen av den benyttede kreditt skjer i faste terminbeløp. Kredittkort kan utstedes av enkeltforretninger eller -kjeder eller av egne kredittkortselskaper.

Tradisjonelt har bruk av betalingskort vært papirbasert; brukerstedet sender papirbilag til kortselskapet for oppgjør. Etter hvert blir mer av betalingsoverføringen elektronisk. Overførsler fra betalerens til mottagerens konto foregår ved elektronisk avlesning av betalingskortet på en betalingsterminal og med registrering og kontroll direkte i bankenes datasentraler.

Det første norske kredittkort var Bokreditt-Kjøpekort, som ble opprettet 1957. Formålet med dette var å sanere den enkelte forretnings løskreditthandel.

Siden midten av 1970-årene har flere internasjonale kortselskaper, som American Express, Diners Club, Eurocard og Visa, etablert seg i Norge.

I 1980-årene ble bankenes minibanksystemer bygd ut med betalingsterminaler i forretningene. Minibankkortet (eller bankkortet) kunne dermed benyttes som debetkort direkte, uten at man var tilknyttet et eget kortselskap. Dette har hatt stor betydning for publikums kortbruk, og forretningsbankene og sparebankene har dannet selskapet Bank-Axept A/S for å utvikle og drive dette betalingssystemet.

I 1995 ble bankforeningene og Postbanken enige om å integrere sine kortsystemer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.