Interferometri er en målemetode som brukes på flere områder i fysikken. Her måler man forskjellen, eller interferensen, mellom to eller flere lysstråler som bringes sammen etter at de har blitt sendt gjennom forskjellige materialer eller har beveget seg ulike avstander. Ved å se på denne forskjellen, kan man bestemme brytningsindeksen i materialene, eller avstandene som lysstrålene har avlagt.

Faktaboks

Uttale
interferometrˈi
Etymologi
av interferens og -metri

Beskrivelse

I interferometri blir lysstråler fra et objekt skilt i to eller flere stråler, som så bringes sammen igjen etter å ha avlagt forskjellige avstander eller propagatert gjennom forskjellige materialer med ulik brytningsindeks. Lysstrålene blir dermed innbyrdes forskjøvet i fase, og det oppstår interferens mellom bølgene.

Ved å studere interferensmønsteret, kan man avgjøre forskjellen i avstand som lysstrålene har avlagt eller endringen i brytingsindeks i de ulike materialene strålene har gått igjennom.

Det finnes forskjellige interferometre for slike undersøkelser.

Anvendelse

Den vanligste anvendelsen er studier av mikrostrukturer ved overflater og materialer, men interferometri er en viktig metodikk i mange forskjellige disipliner, som metrologi, seismologi og astronomi. I sistnevnte felt ble fotoninterferens først anvendt i 1956 av Hanbury-Brown og Twiss for studier av stjerneradier (HBT-metoden).

Innenfor partikkelfysikk har man via interferens kunnet finne størrelsen på objektet som oppstår når to tunge kjerner kolliderer. Som følge av kollisjonen måles samtidige utsendte partikler (pioner), og partiklenes bølgenatur resulterer i dannelse av et interferensmønster som kan måles med partikkeldetektorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg