Interferometri er en målemetode som brukes på flere områder i fysikken. Her måler man forskjellen, eller interferensen, mellom to eller flere lysstråler som bringes sammen etter at de har blitt sendt gjennom forskjellige materialer eller har beveget seg ulike avstander. Ved å se på denne forskjellen, kan man bestemme brytningsindeksen i materialene, eller avstandene som lysstrålene har avlagt.

I interferometri blir lysstråler fra et objekt skilt i to eller flere stråler, som så bringes sammen igjen etter å ha avlagt forskjellige avstander eller propagatert gjennom forskjellige materialer med ulik brytningsindeks. Lysstrålene blir dermed innbyrdes forskjøvet i fase, og det oppstår interferens mellom bølgene.

Ved å studere interferensmønsteret, kan man avgjøre forskjellen i avstand som lysstrålene har avlagt eller endringen i brytingsindeks i de ulike materialene strålene har gått igjennom.

Det finnes forskjellige interferometre for slike undersøkelser.

Den vanligste anvendelsen er studier av mikrostrukturer ved overflater og materialer, men interferometri er en viktig metodikk i mange forskjellige disipliner, som metrologi, seismologi og astronomi. I sistnevnte felt ble fotoninterferens først anvendt i 1956 av Hanbury-Brown og Twiss for studier av stjerneradier (HBT-metoden).

Innenfor partikkelfysikk har man via interferens kunnet finne størrelsen på objektet som oppstår når to tunge kjerner kolliderer. Som følge av kollisjonen måles samtidige utsendte partikler (pioner), og partiklenes bølgenatur resulterer i dannelse av et interferensmønster som kan måles med partikkeldetektorer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.