Trachurus trachurus

Trachurus trachurus, taggmakrell. Foto fra: Nordsømuseet Hirtshals

Trachurus trachurus

Trachurus trachurus, taggmakrell. Foto fra: Kattegatcentret

Hestmakrell er en fiskeart i hestmakrellfamilien. Som navnet indikerer er den svært lik makrellen, både i utseende og smak.

Faktaboks

Også kjent som
taggmakrell
Vitenskapelig navn
Trachurus trachurus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

Hestmakrellen er en rundt opptil 70 centimeter lang, sølvfarget og makrell-lignende fisk med to pigger foran gattfinnen og en rad av store, plateaktige skjell langsetter sidelinjen. Det er disse tagget skjellene som har gitt arten tilnavnet taggmakrell.

Hestmakrellen lever pelagisk og er utbredt over størstedelen av det østlige Atlanterhavet fra Sør-Afrika til Norge. Den finnes også i Middelhavet. Arten er varmekjær og går oftest i store stimer, gjerne på vann grunnere enn 100 meter. Den lever av plankton og fiskelarver.

Hestmakrellen er ganske vanlig i Nordsjøen. Ved våre kyster er den en regulær gjest sommerstid opp til Nord-Norge. Mest vanlig er den på Sørlandet.

Arten deles forvaltningsmessig inn i tre delbestander. En av disse holder til i Nordsjøen og gyter om sommeren i den sørlige delen av Nordsjøen. Det foregår et viktig kommersielt fiske i norsk forvaltningssone i Norskehavet og i Nordsjøen. Fangstene varierer svært mye, og anbefalt kvote for 2021 var rundt 80 000 tonn. Det meste av den norske fangsten eksporteres til asiatiske land.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hestmakrell
Trachurus trachurus
Artsdatabanken-ID
43000
GBIF-ID
5210473

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg