hestmakrell

Trachurus trachurus, taggmakrell. Foto fra: Nordsømuseet Hirtshals

Trachurus trachurus, taggmakrell. Foto fra: Kattegatcentret

Hestmakrell er en fiskeart i hestmakrellfamilien. Som navnet indikerer er den svært lik makrellen, både i utseende og smak.

Faktaboks

Også kjent som
taggmakrell
Trachurus trachurus

Hestmakrellen er en opptil 70 cm lang, sølvfarget og makrell-lignende fisk med to pigger foran gattfinnen og en rad av store, plateaktige skjell langsetter sidelinjen. Det er disse tagget skjellene som har gitt arten tilnavnet taggmakrell.

Hestmakrellen lever pelagisk og er utbredt over størstedelen av det østlige Atlanterhavet fra Sør-Afrika til Norge. Den finnes også i Middelhavet. Arten er varmekjær og går oftest i store stimer, gjerne på venn grunnere enn 100 m. Lever av plankton og fiskelarver.

Hestmakrellen er ganske vanlig i Nordsjøen. Ved våre kyster er den en regulær gjest sommerstid opp til Nord-Norge. Mest vanlig er den på Sørlandet.

Arten deles forvaltningsmessig inn i tre delbestander. En av disse holder til i Nordsjøen og gyter om sommeren i den sørlige delen av Nordsjøen. Det foregår et viktig kommersielt fiske i norsk forvaltningssone i Norskehavet og i Nordsjøen. Fangstene varierer svært mye. Det meste av den norske fangsten eksporteres til asiatiske land.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg