gyromagnetisk effekt

Artikkelstart

Gyromagnetisk effekt er en effekt som viser sammenhengen mellom magnetisering og dreiemoment eller mellom spinn og magnetisk moment.

Faktaboks

Uttale
gˈyromagnetisk effekt
Etymologi
av gyro-

Effekten kan påvises i ferromagnetiske materialer, idet en forandring av magnetiseringsretningen til en stav kan medføre en målbar forandring i stavens rotasjonstilstand. Størrelsen av en gyromagnetisk effekt for et materiale kan karakteriseres ved det gyromagnetiske forhold.

Typer

Det finnes to varianter av den gyromagnetiske effekt. Den ene kalles Einstein-de Haas-effekten og den andre Barnett-effekten. Einstein-de Haas-effekten er at magnetisering av et ferromagnetisk legeme i et magnetfelt gir legemet en rotasjon. Barnett-effekten er den motsatte av Einstein-de Haas-effekten: mekanisk rotasjon av et legeme som befinner seg i et magnetfelt, fører til en endring av materialets magnetisering.

Einstein-de Haas-effekten ble første gang demonstrert eksperimentelt av Albert Einstein og Wander Johannes de Haas i 1915, og Barnett-effekten av den amerikanske fysikeren Samuel Barnett samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg