Gudmundur Arason
Gudmundur Arason, slik han er fremstilt i et manuskript, Prestssaga Guðmundar góða.
Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Gudmundsmesse, 16. mars, har navn etter den islandske biskopen Guðmundur Arason. Han ble aldri kanonisert, men ble likevel æret som helgen.

Gudmunds liv og levnet

Gudmund ble viet til biskop i Hólar bispedømmeIsland i 1203. Det fortelles at han var god mot de fattige. Han kom imidlertid på kant med det verdslige aristokratiet, noe som gjorde at han måtte rømme landet og tilbrakte åtte år i Norge. Gudmund døde av alderdomssvakhet 16. mars 1237, 76 år gammel.

Gudmund ble saligkåret

Både før og etter Gudmunds død ble han knyttet til mirakuløse hendelser. Gudmund ble snart ansett som en hellig mann, og det ble gjort forsøk på å få ham offisielt kanonisert av paven.

Da det ble oppført en ny domkirke på Hólar omkring 1272, ble Gudmunds levninger lagt i en ny grav. I 1315 ble så levningene gravd opp og lagt i et feretorium (skrin) i kirken. Nå begynte folk å valfarte til domkirken og brakte med seg votivgaver. I 1329 kom det på plass en statue av Gudmund i kirken. Det ble samlet inn midler for å få Gudmund formelt kanonisert som sanctus (hellig), men det lyktes ikke. Han måtte nøye seg med statusen beatus (salig), som likevel gjorde at hans dødsdag ble legalisert som alminnelig messedag.

Spor av kulten i Norge

Dagen er markert med et kors eller andre andre symboler på en del primstaver fra Trøndelag. Noen staver fra andre landsdeler har også slike markeringer, men alt i alt er det ikke noe stort antall.

I Solør het det at snø på gudmundsdagen varslet gode kornavlinger. Fortsatte snøværet til dagen etter (gjertrudsdagen), varslet det uår.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Magnús Már Lárusson (1981). Guðmundr inn góði Arason. Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder, Rosenkilde og Bagger.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg