gruyère (ost)

Gruyère er en sveitsisk alpeost som ystes av rå melk fra kuer som hovedsakelig spiser gress om sommeren og høy om vinteren. Silo eller kraftfôr er ikke tillatt.

Osten er kompakt uten hull og har en blekgul farge. Smaken er nøttete og delikat søtlig, men noe skarpere enn andre alpeoster.

Osten heter offisielt Le Gruyère og er opprinnelig fra området rundt byen Gruyère i kantonen Fribourg i den vestlige delen av Sveits. Produksjonsområdet er senere blitt utvidet, og osten ystes nå også i kantonene Vaud, Neuchâtel og Jura samt i noen områder av kantonen Bern.

Produksjon

Osten formes til hjul på 25 til 40 kilo og modnes fra fem til tolv måneder. Smaken blir mer kompleks med alderen og konsistensen gjerne litt smuldrete. Gruyère er en kittmodnet ost, det vil si at den har en vasket skorpe. Den vaskes med en saltvannsoppløsning.

Gruyère kommer i fire varianter: standardvarianten Le Gruyère, Le Gruyère Réserve, sommervarianten Le Gruyère Alpage samt økologiske Le Gruyère Bio.

Historie

Osten har en veldig lang historie og er kjent så langt tilbake som år 1115.

Siden 2001 har alle variantene vært omfattet av den sveitsiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP og fra 2011 hører den til EUs geografiske opprinnelsesbetegnelse AOP.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg