Sveitsisk alpeost, som offisielt heter Le Gruyère,  opprinnelig fra området rundt byen Gruyère i kantonen Fribourg, i den vestlige delen av Sveits. Produksjonsområdet er senere blitt utvidet og osten ystes nå også i kantonene Vaud, Neuchâtel og Jura, samt i noen områder av kantonen Bern.

Gruyère ystes av rå melk fra kuer som hovedsaklig spiser gress om sommeren og høy om vinteren. Silo eller kraftfôr er ikke tillatt.

Osten er kompakt uten hull og har en blekgul farge. Smaken er nøttete og delikat søtlig, men noe skarpere enn andre alpeoster. Den formes til hjul på 25 til 40 kilo og modnes fra fem til tolv måneder. Smaken blir mer kompleks med alderen og konsistensen gjerne litt smuldrete. Gruyère er en kittmodnet ost, dvs. med vasket skorpe. Den vaskes med en saltvannsoppløsning.

Osten har en veldig lang historie og er kjent så langt tilbake som år 1115. 

Gruyère kommer i fire varianter, en standardvariant; Le Gruyère, Le Gruyère Réserve, en sommervariant; Le Gruyère Alpage, samt Le Gruyère Bio (økologisk). 

Siden 2001 har alle variantene vært omfattet av den sveitsiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP og fra 2011 tilsvarende fra EU.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.