Gravimetri er teknikker for studier av tyngdekraften eller tyngdens akselerasjon. Gravimetri er fagfelt innen geofysikk og geodesi. Det er også en kjemisk analysemetode, se gravimetri – kjemi.

Faktaboks

Uttale
gravimetrˈi

Ved gravimetriske undersøkelser måler man størrelse og retning av gravitasjonsfeltet og variasjonene av dette innen et begrenset område. Etter korreksjon for breddegrad, høyde over havet og lokal topografi fås verdier som avspeiler sammensetningen av undergrunnen. Lette bergarter (for eksempel saltstokker) i undergrunnen vil gi et tyngdeunderskudd i forhold til normalen (negativ tyngdeanomali). Omvendt vil tunge bergarter i undergrunnen gi et tyngdeoverskudd (positiv tyngdeanomali). Bruk av gravimeter inngår derfor ved mange geofysiske undersøkelser, for eksempel for å bestemme jordskorpens struktur, ved malmleting og petroleumsundersøkelser.

Måling av lokale endringer i gravitasjonsfeltet i oljebrønner kan utføres for påvisning av tetthetsforskjeller i bergarten brønnen er boret i. Dette kan brukes til å påvise geologiske formasjoner på lengre avstand enn det vanlige brønnloggeverktøy kan klare. Gravimetriske undersøkelser utført fra fly gir så stor usikkerhet at man foreløpig bare benytter dem ved grove, regionale undersøkelser. Gravimetriske undersøkelser utført fra skip gir mer detaljerte førsteinntrykk av den geologiske strukturen innen et område.

Geodesi

Gravimetri er måling av jordens gravitasjonsfelt med formål å bestemme geoidens høyde og form. Tyngdens akselerasjon på jordoverflaten bestemmes ved ulike typer instrumenter (gravimetere), plassert i satellitt, fly, på skip eller på bakken.

Satellitter med gravimetrisk oppdrag gir grunnlag for å foreta beregninger av geoidens gjennomsnittshøyde for et område med centimeters nøyaktighet. Fordi det skjer en utglatting av gravitasjonsfeltet med økende høyde, er satellittene lagt i en så lav bane som mulig; likevel vil satellittbasert gravimetri gi en relativt grovmasket bestemmelse av geoiden.

Med bakkebaserte instrumenter er det mulig å oppnå en absolutt bestemmelse av tyngden i et punkt med svært høy nøyaktighet. Absolutt tyngdebestemmelse på bakken er tidkrevende og kostbart; derfor skjer bakkebaserte tyngdemålinger helst i form av relativ-målinger der en med enkle gravimetere måler relative forskjeller i tyngdens akselerasjon.

Flybårne metoder fyller gapet mellom satellittbaserte og terrestriske metoder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg