Gravimetri, måling av jordens gravitasjonsfelt med formål å bestemme geoidens høyde og form. Tyngdens akselerasjon på jordoverflaten bestemmes ved ulike typer instrumenter (gravimetere), plassert i satellitt, fly, på skip eller på bakken.

Satellitter med gravimetrisk oppdrag er f.eks. de tysk-amerikanske Grace og den europeiske GOCE. Tyngdedata fra GOCE-satellitten gir grunnlag for å foreta beregninger av geoidens gjennomsnittshøyde for et område med centimeters nøyaktighet. Fordi det skjer en utglatting av gravitasjonsfeltet med økende høyde, er satellittene lagt i en så lav bane som mulig; likevel vil satellittbasert gravimetri gi en relativt grovmasket bestemmelse av geoiden. Med bakkebaserte instrumenter er det mulig å oppnå en absolutt bestemmelse av tyngden i et punkt med svært høy nøyaktighet. Absolutt tyngdebestemmelse på bakken er tidkrevende og kostbart; derfor skjer bakkebaserte tyngdemålinger helst i form av relativ-målinger der en med enkle gravimetere måler relative forskjeller i tyngdens akselerasjon. Flybårne metoder fyller gapet mellom satellittbaserte og terrestriske metoder.

I Norge foretas innsamling av gravimetriske data av Statens kartverk og Norges Geologiske Undersøkelse. På kontinentalsokkelen skjer kartleggingen i regi av oljeselskapene, mens Statens kartverk har foretatt målinger i Arktis og Antarktis.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.