gravimeter (gravitasjonsmåler)

Artikkelstart

Gravimeter er et instrument til å måle tyngdens akselerasjon. Dette gjøres enten ved målinger av svingetid (dynamisk gravimeter) eller ved avbalansering mot en elastisk kraft, vanligvis med en torsjonsvekt (stabilt gravimeter). Man har nå også gravimetre med en helt annen design enn de tradisjonelle mekaniske gravimetrene, for eksempel superledende gravimetre. Det er også plassert gravimetre i satellitter for å måle variasjoner i Jordas gravitasjonsfelt.

Faktaboks

Uttale
gravimˈeter
Etymologi
av latin ‘tung’ og ‘måle’

Et gravimeter er en spesielt følsom type akselerometer som kan måle små variasjoner i Jordas tyngdefelt. Den nåværende standarden for følsomheten til gravimetre er at de kan måle tyngdeakselerasjon med en nøyaktighet på 10-11m/s2. Til sammenlikning er forskjellen i tyngdeakselerasjonen ulike steder på jorda typisk lik 10-6m/s2. Det betyr at gravimetre kan måle variasjoner i tyngdeakselerasjon som bare er en hundretusendel av variasjonen av tyngdeakselerasjonen på jordoverflaten.

Gravimetre brukes til seismiske målinger, i geodesi, til geofysiske undersøkelser, i petroliumsleting og søking etter mineraler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg