gravimetri (kjemi)

Artikkelstart

Gravimetri er en metode for kjemisk analyse som går ut på veiing. Man veier enten analytten, altså det stoffet eller den forbindelsen som skal bestemmes, eller man veier en kjemisk forbindelse som inneholder analytten i kjent sammensetning.

Faktaboks

Uttale
gravimetrˈi
Etymologi
av gravi- og -metri

Fellingsgravimetri er basert på at prøveløsningen tilsettes et kjemisk reagens som danner en tungt løselig forbindelse med analytten. Bunnfallet filtreres fra, vaskes, tørres og veies. Vekten av analytten finnes så ved en enkel støkiometrisk beregning. Fellingsgravimetri kan benyttes for bestemmelse av uorganiske kationer og anioner. For eksempel kan klorid bestemmes ved utfelling som sølvklorid, med kjemisk formel AgCl, når man bruker sølvnitrat som fellingsreagens. En rekke organiske forbindelser kan også bestemmes med denne metoden. Det er mulig å oppnå svært nøyaktige resultater for prøver der sammensetningen er kjent og der analytten finnes i relativt høye konsentrasjoner.

Fellingsgravimetri er lite benyttet i dag, da det finnes enklere og mer følsomme analysemetoder som kan anvendes i stedet.

En annen form for gravimetri er basert på at analytten flyktiggjøres ved oppvarming, samles opp og veies, eller analytten kan bestemmes indirekte fra vekttapet av prøven. Indirekte gravimetri benyttes for eksempel ofte til å bestemme vanninnholdet i faste prøver. Se også elektrogravimetri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg