Kjemisk analysemetode basert på veiing av analytten, dvs. den komponenten i prøven som skal bestemmes, eller en forbindelse som inneholder analytten i kjent sammensetning.

Fellingsgravimetri er basert på at prøveløsningen tilsettes et kjemisk reagens som danner en tungt løselig forbindelse med analytten. Bunnfallet filtreres fra, vaskes, tørres og veies. Vekten av analytten finnes så ved en enkel støkiometrisk beregning. Fellingsgravimetri kan benyttes for bestemmelse av uorganiske kationer og anioner. For eksempel kan klorid bestemmes ved utfelling som AgCl (sølvnitrat som fellingsreagens). En rekke organiske forbindelser kan også bestemmes med denne metoden. Det er mulig å oppnå svært nøyaktige resultater for prøver med kjent sammensetning og hvor analytten finnes i relativt høye konsentrasjoner.

Fellingsgravimetri er lite benyttet i dag, da det finnes enklere og mer følsomme analysemetoder som kan anvendes i stedet.

En annen form for gravimetri er basert på at analytten flyktiggjøres ved oppvarming, samles opp og veies eller analytten kan bestemmes indirekte fra vekttapet av prøven. For eksempel benyttes indirekte gravimetri ofte til å bestemme vanninnholdet i faste prøver. Se også elektrogravimetri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.