gravimetri

Gravimetri er teknikker for studier av tyngdekraften eller tyngdens akselerasjon. Gravimetri er fagfelt innen geofysikk og geodesi. Det er også en kjemisk analysemetode.

Faktaboks

uttale:
gravimetrˈi
etymologi:
av gravi- og -metri

Ved gravimetriske undersøkelser måler man størrelse og retning av gravitasjonsfeltet og variasjonene av dette innen et begrenset område. Etter korreksjon for breddegrad, høyde over havet og lokal topografi fås verdier som avspeiler sammensetningen av undergrunnen. Lette bergarter (for eksempel saltstokker) i undergrunnen vil gi et tyngdeunderskudd i forhold til normalen (negativ tyngdeanomali). Omvendt vil tunge bergarter i undergrunnen gi et tyngdeoverskudd (positiv tyngdeanomali). Bruk av gravimeter inngår derfor ved mange geofysiske undersøkelser, for eksempel for å bestemme jordskorpens struktur, ved malmleting og petroleumsundersøkelser.

Måling av lokale endringer i gravitasjonsfeltet i oljebrønner kan utføres for påvisning av tetthetsforskjeller i bergarten brønnen er boret i. Dette kan brukes til å påvise geologiske formasjoner på lengre avstand enn det vanlige brønnloggeverktøy kan klare. Gravimetriske undersøkelser utført fra fly gir så stor usikkerhet at man foreløpig bare benytter dem ved grove, regionale undersøkelser. Gravimetriske undersøkelser utført fra skip gir mer detaljerte førsteinntrykk av den geologiske strukturen innen et område.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg