akselerometer

Akselerometer, utstyr som registrerer eller reagerer på endringer i fart (eller retning).

Faktaboks

uttale:
akseleromˈeter

Anvendelser

Akselerometer brukes sammen med gyroskop for navigering og styring av fly, raketter og ubåter. De brukes dessuten for måling av vibrasjoner i bygninger og konstruksjoner, og som utløsere for kollisjonsputer i biler. Spesielle akselerometre brukes som jordskjelvmålere, seismometer som tegner ut resultatet på en seismograf. Akelerometre benyttes også i håndkontroller for dataspill og i smarttelefoner, blant annet for å skifte mellom portrettformat og landskapsformat ved visning av tekst og bilder.

Virkemåte

Prinsippet for målingene er at én del beveger seg fritt, mens en annen del er fast mot underlaget som skal måles, og avstanden eller kraften mellom disse måles.

Akselerometre måler langs en, to eller tre akser. En skiller mellom lineære akselerometre og vinkelakselerometre (rotasjonsakselerometre), som registrerer vinkelhastighet om tre akser.

De enkleste akselerometre, for eksempel de som løser ut kollisjonsputer, gir et signal fra et piezoelektrisk element når akselerasjonen eller retardasjonen overstiger en gitt verdi. Vanligere er det å benytte magneter som beveges i spoler som gir et signal om bevegelse mellom delene. De mest nøyaktige måler variasjoner i optisk interferens mellom laserlys som reflekteres, gjerne over større avstander (mange km).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg