Akselerometer, utstyr som registrerer eller reagerer på endringer i fart (eller retning). Brukes (sammen med gyroskop) for navigering og styring av fly, raketter og ubåter, dessuten for måling av vibrasjoner i bygninger og konstruksjoner. Utløser for kollisjonsputer i biler. Spesielle akselerometre brukes som jordskjelvmålere, seismometer som tegner ut resultatet på en seismograf. Akelerometre benyttes også i håndkontroller for dataspill og i enkelte mobiltelefoner, blant annet for å skifte mellom portrettformat og landskapsformat ved visning av tekst og bilder.

Prinsippet for målingene er at én del beveger seg fritt, mens en annen del er fast mot underlaget som skal måles, og avstanden eller kraften mellom disse måles. Akselerometre måler langs en, to eller tre akser. En skiller mellom lineære akselerometre og vinkelakselerometre (rotasjonsakselerometre), som registrerer vinkelhastighet om tre akser.

De enkleste akselerometre som løser ut f.eks. kollisjonsputer, gir et signal fra et piezoelektrisk element når akselerasjonen eller retardasjonen overstiger en gitt verdi. Vanligere er det å benytte magneter som beveges i spoler som gir et signal om bevegelse mellom delene. De mest nøyaktige måler variasjoner i optisk interferens mellom laserlys som reflekteres, gjerne over større avstander (mange km).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.