Seismisk bølge, jordskjelvbølge, generell betegnelse for alle mekaniske bølger som skapes av jordskjelv eller av kunstig frembrakte rystelser (som eksplosjoner).

P-bølger er jordskjelvbølger som forplanter seg i alle retninger ved at bergartsmaterialet avvekslende trykkes sammen og utvider seg i bølgeretningen. Primærbølgen er den raskeste av de seismiske bølgene og beveger seg gjennom jordskorpen med en hastighet på 5,5–7,2 km/s, i øvre mantel med 7,8–8,5 km/s og i det indre av Jorden med opptil 13,7 km/s.

S-bølger er jordskjelvbølger som forplanter seg i alle retninger ved at bergartsmaterialet settes i svingninger normalt (vinkelrett) på bølgeretningen. S-bølger kan ikke forplante seg i flytende materiale. Hastigheten er omtrent halvparten så stor som hos primærbølger, omkring 3,0–4,0 km/s i jordskorpen, 4,4–4,6 km/s i den øvre mantel og opptil 7,3 km/s i Jordens dypere indre.

Overflatebølger er jordskjelvbølger som forplanter seg langs jordoverflaten. Den har forholdsvis stor bølgelengde og betydelig større amplitude enn P- og S-bølger, og forplanter seg langsommere. Overflatebølger trenger rundt 160 minutter for å gå én gang rundt Jorden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.