Seismisk bølge, jordskjelvbølge, generell betegnelse for alle elastiske bølger som skapes av jordskjelv eller av kunstig frembrakte rystelser (f.eks. eksplosjoner).

P-bølger er jordskjelvbølger som forplanter seg i alle retninger ved at bergartsmaterialet avvekslende trykkes sammen og utvider seg i bølgeretningen. Primærbølgen er den raskeste av de seismiske bølgene og beveger seg gjennom jordskorpen med en hastighet på 5,5–7,2 km/s, i øvre mantel med 7,8–8,5 km/s og i det indre av Jorden med opptil 13,7 km/s.

S-bølger er jordskjelvbølger som forplanter seg i alle retninger ved at bergartsmaterialet settes i svingninger normalt (vinkelrett) på bølgeretningen. S-bølger kan ikke forplante seg i flytende materiale. Hastigheten er omtrent halvparten så stor som hos primærbølger, omkring 3,0–4,0 km/s i jordskorpen, 4,4–4,6 km/s i den øvre mantel og opptil 7,3 km/s i Jordens dypere indre.

Overflatebølger er jordskjelvbølger som forplanter seg langs jordoverflaten. Den har forholdsvis stor bølgelengde og betydelig større amplitude enn P- og S-bølger, og forplanter seg langsommere. Trenger ca. 160 minutter for å gå én gang rundt Jorden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.