seismisk bølge

Artikkelstart

Seismisk bølge, jordskjelvbølge, generell betegnelse for alle mekaniske bølger som skapes av jordskjelv eller av kunstig frembrakte rystelser (som eksplosjoner).

Faktaboks

Etymologi
av seismo-

Primærbølge, P-bølge

P-bølger er jordskjelvbølger som forplanter seg i alle retninger ved at bergartsmaterialet avvekslende trykkes sammen og utvider seg i bølgeretningen. Primærbølgen er den raskeste av de seismiske bølgene og beveger seg gjennom jordskorpen med en hastighet på 5,5–7,2 km/s, i øvre mantel med 7,8–8,5 km/s og i det indre av Jorden med opptil 13,7 km/s.

Sekundærbølge, S-bølge

S-bølger er jordskjelvbølger som forplanter seg i alle retninger ved at bergartsmaterialet settes i svingninger normalt (vinkelrett) på bølgeretningen. S-bølger kan ikke forplante seg i flytende materiale. Hastigheten er omtrent halvparten så stor som hos primærbølger, omkring 3,0–4,0 km/s i jordskorpen, 4,4–4,6 km/s i den øvre mantel og opptil 7,3 km/s i Jordens dypere indre.

Overflatebølge

Overflatebølger er jordskjelvbølger som forplanter seg langs jordoverflaten. Den har forholdsvis stor bølgelengde og betydelig større amplitude enn P- og S-bølger, og forplanter seg langsommere. Overflatebølger trenger rundt 160 minutter for å gå én gang rundt Jorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg