grafikkprosessor

Bilde av GPU RTX-kort fra NVIDIA tatt i 2020
Grafikkort med grafikkprosessor fra NVIDA (tatt 2020)
Bilde av GPU RTX-kort fra NVIDIA tatt i 2020
Lisens: CC BY SA 3.0

Grafikkprosessor, ofte omtalt som GPU (engelsk for Graphics Processing Unit), er en spesialisert mikroprosessor som brukes til grafikkprossesering og høyytelsesberegninger. GPU-en avlaster hovedprosessoren (CPU-en) og bidrar således også til å øke datasystemets generelle ytelse. Grafikkortene til datamaskiner har alle en eller flere GPU-er som hver kan ha flere tusen beregningsenheter («computational units»). GPU-er finnes i dag på alt fra mobiltelefoner til kraftige spill-PCer og arbeidsstasjoner.

Faktaboks

Uttale
grafˈikkprosessor
Også kjent som

GPU (Graphics Processing Unit)

En av verdens mest brukte GPU-er, Mali, er utviklet hos ARM i Trondheim.

GPU og tungregning

GPU-er ble opprinnelig bygget for å utføre de mange og raske grafikkberegningene som er nødvendig for at bilder og videoer kunne vises på en dataskjerm. Nyere GPU-er har imidlertid programmeringsstøtte som gjør at de også kan brukes til andre formål. De kan da programmeres som en såkalt akselerator i forbindelse med høyytelsesberegninger (også kjent som «High Performance Computing», HPC eller tungregning). Bruk av GPU-er i denne sammenheng er ofte kalt GPU-beregninger eller GPGPU («General Processing on GPUs»).

GPU-er finnes også i smarttelefoner og nettbrett, men brukes også mer og mer i andre sammenhenger siden de tilbyr veldig mye regnekraft i forhold til energien hver kjerne bruker sammenlignet med en vanlig CPU.

Produsenter av GPU-er

I 2017 introduserte Nvidia, verdens største produsent av GPU-er for skjermkort, en GPU som også har støtte for tensorberegninger forbundet med maskinlæring og dyplæring – to viktige prinsipper innen kunstig intelligens. AMD og Intel forventes å få lignende støtte. Det er også forventet at også deres større GPUer vil bli tettere integrert med hoved-prosessorkjernene (CPUene) i fremtiden, slik Nvidia sier de i 2023 vil integrere deres Hopper GPU brikke med deres ARM-bassert CPU (Grace), oppkalt etter datalegenede Grace Murray Hopper.

Moderne smarttelefoner bruker stort sett grafikkprossesorer utviklet av ARM (Mali), Qualcomm (Adreno) eller PowerVR (tidligere VideoLogic). I 2016 ble det produsert mer enn 1 milliard GPU-er basert på ARMs Mali.

Norge og GPU-teknologi

Norge har siden midten av 2000-tallet hatt sterke fagmiljø innen GPU og GPU-beregninger. Mye av dagens GPU-forsking i Norge begynte på programvaresiden ved SINTEF og NTNU.

ARMs Mali er utviklet hos ARMs avdeling i Trondheim. Avdelingen ble grunnlagt som Falanx Microsysems i 2001, og ble kjøpt av ARM Holding i juni 2006. Etter overtagelsen skiftet firmaet navn til ARM Norway. De lager ikke databrikkene selv, men selger dem videre via lisenser til andre firma.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg