Bilde av GPU RTX-kort fra NVIDIA tatt i 2020
Grafikkort med grafikkprosessor fra NVIDA (tatt 2020)
Bilde av GPU RTX-kort fra NVIDIA tatt i 2020
Lisens: CC BY SA 3.0

Grafikkprosessor, ofte omtalt som GPU (engelsk for Graphics Processing Unit), er en spesialisert mikroprosessor som brukes til grafikkprossesering og høyytelsesberegninger. GPU-en avlaster hovedprosessoren (CPU-en) og bidrar således også til å øke datasystemets generelle ytelse. Grafikkortene til datamaskiner har alle en eller flere GPU-er som hver kan ha flere tusen beregningsenheter («computational units»). GPU-er finnes i dag på alt fra mobiltelefoner og spillkonsoller til arbeidsstasjoner.

Faktaboks

Uttale
grafˈikkprosessor
Også kjent som

GPU (Graphics Processing Unit)

GPU og tungregning

GPU-er ble opprinnelig bygget for å utføre de mange og raske grafikkberegningene som er nødvendig for at bilder og videoer kunne vises på en dataskjerm. GPU-er brukes imidlertid mer og mer også i andre sammenhenger siden de tilbyr mye regnekraft i forhold til energien hver kjerne bruker sammenlignet med en vanlig CPU.

Nyere GPU-er har derfor programmeringsstøtte som gjør at de enkelt kan benyttes til andre formål. De kan dermed programmeres som en såkalt akselerator i forbindelse med høyytelsesberegninger (også kjent som «High Performance Computing», HPC eller tungregning). Bruk av GPU-er i denne sammenheng er ofte kalt GPU-beregninger eller GPGPU («General Processing on GPUs»).

Grafikkort og GPU-er har fått stor oppmerksomhet i forbindelse med utvinning av kryptovaluta. Store maskinrigger med grafikkort har vist seg svært effektive til beregningene som trengs for denne utvinningen. I perioder har dette ført til mangel på grafikkprosessorer, og tilhørende høye priser.

Spesielt etter lanseringen av ChatGPT, og påfølgende massive satsing på maskinlæring og kunstig intelligens, har det igjen blitt uvanlig stor etterspørsel etter grafikkprosessorer.

I 2017 introduserte NVIDIA en egen GPU som også har støtte for tensorberegninger forbundet med maskinlæring og dyplæring – to viktige prinsipper innen kunstig intelligens. AMD og Intel forventes å få lignende støtte.

Produsenter av GPU-er

Det finnes et fåtall store produsenter av GPU-er. Mest kjent er NVIDIA, verdens største produsent av GPU-er for skjermkort, og AMD. Intel produserer også GPU-er. ARM utvikler i hovedsak GPU-er for smarttelefoner og integrerte enheter, men produserer ikke disse selv. Qualcomm produserer i hovedsak grafikkprosessorer for smarttelefoner.

Norge og GPU-teknologi

Norge har siden midten av 2000-tallet hatt sterke fagmiljø innen GPU og GPU-beregninger. Mye av dagens GPU-forsking i Norge begynte på programvaresiden ved SINTEF og NTNU.

En av verdens mest brukte GPU-er, Mali, er utviklet hos ARM i Trondheim. I 2016 ble det produsert mer enn 1 milliard GPU-er basert på ARMs Mali.

ARM sin avdeling i Trondheim ble grunnlagt som Falanx Microsysems i 2001, og ble kjøpt av ARM Holding i juni 2006. Etter overtagelsen skiftet firmaet navn til ARM Norway. De produserer ikke databrikkene selv, men lisensierer ut teknologien til andre selskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg