grafikkort

Artikkelstart

Grafikkort er kort med elektroniske kretser og brikker som inngår som en del av en datamaskin for å kunne gjengi grafikk på en dataskjerm. Mange maskiner har grafikkortet som en integrert del av hovedkortet, mens andre har separate tilleggskort. Dette gjelder særlig for spillmaskiner eller grafiske arbeidsstasjoner der det stilles spesielt høye krav til grafisk ytelse.

Faktaboks

Også kjent som

skjermkort

Grafikkortets oppgave er å konvertere grafikk fra en digital representasjon i arbeidsminnet til den aktuelle standarden for visning på skjerm, slik som HDMI, DVI og VGA. I tillegg har grafikkortet fysiske utganger der man tilkobler skjermkabelen. Tidligere var denne oppgaven tydeligere, da grafikken i en datamaskin var digital, mens en skjerm mottok analoge signaler.

I dag er imidlertid prosessering av digital grafikk blitt en svært viktig del av grafikkortet gjennom en eller flere egne grafikkprosessorer (GPU). Disse er langt mer effektive på å utføre avanserte beregninger som kreves for 2D- og 3D-grafikk enn datamaskins mer generelle CPU. Når man i dag kjøper grafikkort, er det derfor grafikkprosessorene som er funksjonaliteten som skiller kortene fra hverandre, ikke funksjonen for å overføre grafikken til skjerm. Denne utviklingen har gått så langt at grafikkprosessoren ikke lenger er et tillegg på grafikkortet, men selve hovedoppgaven. Grafikkortets tidligere hovedoppgave med å presentere grafikk på skjerm er nå bare en forventet funksjon.

I dag benyttes grafikkort også i større datamaskiner og servere, inklusiv superdatamaskiner, til høyytelsesbergninger, inkludert maskinlæring og beregninger forbundet med krypto-valutaer. Dette fordi grafikkprosessorene er overlegne generelle CPU-er på denne typen beregninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

En kan vel trygt hevde at denne artikkelen desperat trenger oppdatering.

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei! Det har du helt rett i. Vi har dessverre manglet fagansvarlig for datagrafikk en periode, men vi håper å få noen på plass snart slik at artikkelen kan få en god faglig oppdatering.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg