grønt glimt

Bilde av et grønt glimt ved solnedgang, fra kysten av California, USA.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Grønt glimt, eller grønn sol, er et brytningsfenomen i atmosfæren ved soloppgang og solnedgang som gjør at Sola glimter grønt.

Faktaboks

Etymologi
engelsk green flash

Fenomenet kommer av spredning og brytning av lys i atmosfæren idet øvre del av Solas rand bryter en lav horisont. Da er lysbrytningen størst, og siden den kortbølgede delen av lyset brytes mest, vil det grønne, blå og fiolette lyset være det første (ved soloppgang) eller siste (ved solnedgang) lyset vi har mulighet for å se før Sola kommer frem eller blir borte. Siden det blå og fiolette lyset også er mest utsatt for spredning i atmosfæren, blir det grønne lyset dominerende. Luftspeilingseffekter kan dessuten føre til at et grønt segment av solskiven får ulike former. Grønt glimt har kun varighet på omtrent ett sekund og forutsetter klar og ren luft, og er dermed vanskelig å observere.

I 1882 utgav Jules Verne en roman, Le Rayon Vert (engelsk utgave The Green Ray, 1965), der det grønne glimt spiller en viktig rolle, og som førte til at interessen for dette ble vakt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg