pilfink

Passer montanus, pilfink. Foto fra: Randers Fjord, Danmark

Artikkelstart

Pilfink er en fugleart i spurvefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Passer montanus engelsk: eurasian tree sparrow

Beskrivelse

Pilfinken ligner gråspurven, men er litt mindre, ca. 14 cm og vekt ca. 25 g. Hann og hunn er like, rygg og underside som gråspurv, men har stor hodekalott i rustbrunt. Ved siden av svart strupe sees en svart flekk på ellers hvite kinn. Gråpurv-hannen har grå hodekalott og mangler kinnflekkene.

Næring

Maten består mye av insekter om sommeren, men ellers er korn og frø det viktigste matvalget. Oppsøker fuglebrett om vinteren.

Formering

Passer montanus, pilfink. Foto fra: Skåne, Sverige

Reiret er rundt og og overbygd og plasseres i hulrom i trær og bygninger eller i fuglekasser. De fire til sju brunhvite eggene med brunsvarte flekker ruges av begge foreldrene i 12–14 dager. Ungene flyr ut av reiret i en alder av 15–20 dager. Oftest to kull per år.

Utbredelse og bestand

Passer montanus, pilfink. Foto fra: Danmark

Pilfinken er utbredt rundt hele den nordlige halvkule og i det sørøstlige Asia. Den er innført til Nord-Amerika og Australia. I Norge er den vanlig på Østlandet, langs Sørlandskysten og på Sørvestlandet samt enkelte steder på Nordvestlandet.

I senere år har den begynt å hekke i Trøndelag. Enkelte hekkefunn er også gjort i Finnmark. På Østlandet er pilfinken enkelte steder mer tallrik enn gråspurven. Er ikke så knyttet til bebyggelse som gråspurven og opptrer ofte i mindre kolonier. I følge Norsk Ornitologisk Forening teller den norske bestanden 60 000-120 000 par.

Trekk

Pilfinken er stand- og streiffugl.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg