Gjenlevendepensjon er pensjon til gjenlevende ektefelle.

Faktaboks

Også kjent som
etterlattepensjon

Gjenlevende ektefelle/samboer/partner som enten var gift i minst fem år eller hadde barn med den avdøde, kan ha rett til gjenlevendepensjon eller overgangsstønad fra folketrygden. Ytelsene er behovsprøvet ut fra personens inntekt.

Ved skilsmisse

En skilt gjenlevende ektefelle som ikke har giftet seg på nytt, får som hovedregel gjenlevendepensjon dersom ektefellen dør innen fem år etter skilsmissen og ekteskapet varte i minst 25 år, eller minst 15 år dersom ektefellene hadde barn sammen.

Full gjenlevendepensjon eller overgangsstønad består av grunnbeløpet tillagt 55 % av den tilleggspensjon som den avdøde hadde, eller ville ha fått som pensjonist. Pensjon eller overgangsstønad reduseres med 40 % av årlig forventet arbeidsinntekt.

Gjenlevendeytelser faller bort hvis mottakeren gifter seg igjen, blir uføretrygdet eller får alderspensjon.

Ved utdannelse

Etterlatte som trenger utdannelse eller opplæring for å bli i stand til helt eller delvis å forsørge seg selv, får i nødvendig utstrekning utdanningsstønad og stønad til barnetilsyn i en periode etter nærmere fastsatte satser.

Ansatte i offentlig virksomhet og i en del private bedrifter er omfattet av tjenestepensjonsordninger med rett til etterlattepensjon.

Barn som har mistet en eller begge foreldre, har rett på barnepensjon fra folketrygden inntil fylte 18 år (20 år hvis under utdanning).

Privat forsikring

Etterlattepensjon kan også tegnes frivillig i livsforsikringsselskapene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Eli Lien Sanner

Jeg ble enke den 12 april 0011,jeg har uføretrygd min avdøde mann var pensjonist.Har jeg krav på etterlattepensjon fra folketrygden ved side av uføretrygden.Jeg er minstepensjonist.

svarte Ida Jackson

Hei! <br /><br />Så trist at du har blitt enke, kondolerer så mye. <br />Nå er imidlertid ikke Store norske leksikon en rådgivningstjeneste som sådan, men jeg sjekket med Jusstorget, Vi over 60 og Dine Penger, og det viser seg at skillet mellom etterlattepensjon og vanlig pensjon går på 67 år. Om du allerede var pensjonist da du ble enke, har du altså ikke rett på etterlattepensjon. Om du derimot hadde vært under 67 og vært forsørget av mannen din, ville du fått etterlattepensjon. Du kan lese en artikkel med gode eksempler fra Vi over 60 her: http://viover60.no/penger-pensjon/folketrygden/etterlattepensjoner-fra-folketrygden.html<br /><br />Jeg ser at setningen "Alle som er bosatt i Norge omfattes av folketrygdens etterlattepensjonering" er ganske misvisende sånn sett. Jeg skal endre den. <br /><br />Lykke til!<br /><br />Mvh<br />Ida Jackson<br />Nettansvarlig

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg