San Jose er en by i delstaten California i USA. Den ligger ca. 70 km sørøst for San Francisco, i en dal med mye fruktdyrking. Byen har 1 035 317 innbyggere, og utgjør kjernen i den større byregionen San Jose-Sunnyvale-Santa Clara med 1 998 463 innbyggere (US Census, 2017). Dette er igjen en del av konurbasjonen San Jose–San Francisco–Oakland, som er USAs femte største storbyområde med 8 837 789 innbyggere. San Jose passerte San Francisco i antall innbyggere i 1989, og er den største byen i Nord-California.

Urbefolkningen levde i området i tusenvis av år før den første puebloen (landsbyen) – St. Joseph of Guadalupe – ble grunnlagt av den spanske oppdageren og soldaten José Joaquín Moraga i 1777. Byen ble inntatt av Thomas Fallon i 1846 under krigen mot Mexico og erklært amerikansk. I 1850 ble San Jose den første formelle byen i California og delstatens første hovedstad.

San Jose var i flere hundre år et sentralt område for fruktdyrking, som var hovednæring helt opp til IBM etablerte sitt hovedkvarter på vestkysten her i 1943. Det vokste frem en sterk militærindustri under andre verdenskrig, og fra 1950 – med ca. 95 000 innbyggere – til 1980, med ca. 629 000 innbyggere, utviklet byen seg som et enormt vekstområde og gikk fra å være «Valley of Heart’s Delight» til «Silicon Valley». Det var spesielt den nordlige delen av Santa Claradalen som ble et senter for høyteknologi, særlig elektronikk og datateknologi. Bedrifter som Adobe, Altera, Cisco og eBay har sine hovedkontorer i San Jose, og Samsungs hovedkontor for USA ligger her. Institusjoner som San Jose State University (fra 1859), University of Santa Clara og Stanford University like ved sørger for en strøm av velutdannede teknologer som bidrar til ytterligere innovasjon i området. Byen har også en del aktivitet innen vinproduksjon og matvareforedling. San Jose er blant byene med høyest lønninger og høyest levekostnader i USA, og det utvikles flere patenter i byen enn noe annet sted i USA.

San Jose ligger svært nær San Andreas-forkastningen, og er meget utsatt for jordskjelv. Under 1906-skjelvet i San Francisco fikk byen betydlige skader og flere hundre ble drept. Byen rammes av skjelv på 1–2 målt på Richters skala et par ganger i året, men ble utsatt for større skjelv rundt 6,0 i så vel 1984 som 1989 og 2007.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.