Genforråd er summen av alle gener og genvarianter (alleler) i en populasjon, det vil si i en gruppe organismer av samme art innenfor et bestemt geografisk område. En populasjon kan være alle froskene i en dam, bjørketrær i en skog eller alle menneskene i en by.

Faktaboks

Også kjent som

genbasseng, engelsk gene pool

Genforråd, miljøforandringer og innavl

Genforråd er den samlede genetiske variasjonen i en populasjon. Dersom en populasjon har stort genforråd betyr det at det er stor genetisk variasjon i gruppa og den står sterkere til å møte potensielle endringer i miljøet. Innavl gjør at genforrådet blir lite, det vil si mindre genetisk variasjon i gruppa, og det gjør den svakere til å møte miljøforandringer.

Genforråd og evolusjon

Genforrådet kan endre seg på følgende måter:

  • Mutasjoner endrer gener ved å endre baserekkefølgen i DNA-tråden. Dette er permanente endringer som fører til mer genetisk variasjon.
  • Naturlig seleksjon er at noen individer er bedre tilpasset miljøet enn andre og etterlater seg flere avkom. Det gjør at genforrådet endrer seg over tid.
  • Rekombinasjon er en prosess som skjer under produksjonen av kjønnsceller, meiose, hvor det dannes nye kombinasjoner av gener og dermed mer genetisk variasjon, altså genforrådet endrer seg.
  • Migrasjon av nye individer inn i en populasjon endrer den genetiske sammensetningen, det vil si genforrådet endret.
  • Hybridisering er når en populasjon får nye genvarianter ved å hybridisere med en annen art.

Når genforrådet endrer seg over generasjoner betyr det at populasjonen evolverer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg