I private husholdninger brukes gelatin hovedsakelig til geléholdig mat, som desserten fløterand.

Gelatineringsmidler er stoffer som settes til flytende substanser for å gi dem konsistens av en mer eller mindre fast gel. De blir brukt blant annet i næringsmidler, kosmetiske og medisinske preparater. Noen eksempler er gelatin, pektin, alginat, karragenan, agar og guar.

Faktaboks

Uttale
gelatinˈeringsmidler

Til tekniske produkter brukes ofte aluminiumstearat, andre såper, spesielle leirmineraler som montmorillonitt og bentonitt, finkornet (kolloidal) silika med mer. Tiksotropiske malinger er ofte gjort gelatinøse ved tilsetning av et polyamid av dimere fettsyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg