gel

Silikagel brukes ofte som tørkemiddel på grunn av sin evne til 'fange inn' vannmolekyler.
Gelatin tilsatt rød farge og sukker kan spises!

Artikkelstart

Gel er et nettverk av små partikler eller store molekyler i en væske. På grunn av dette nettverket vil en gel kunne holde på en bestemt form over tid. Væsken, som kan være for eksempel vann eller olje, har også innflytelse på hvor elastisk geléen er. Gelene kan variere i stivhet fra de myke, elastiske geléer med høyt væskeinnhold til stivere typer som for eksempel silikagel.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘stivnet, frosset’

De kan dannes som en såkalt koagel av en flytende dispersjon (sol) ved koagulering. Geler kan også fås ved svelling av et nettverk av polymerer eller ved direkte syntese av en slik nettverkspolymer i væsken. En gel der væskekomponenten er vann kalles en hydrogel. Hydrogeler har ulike medisinske anvendelser, blant annet til myke kontaktlinser eller til sårpleie. I tillegg opptrer den ofte i matvarer, gjerne som spiselig godteri.

Geler kan være reversible, som for eksempel geleer basert på gelatin, som blir flytende ved oppvarming og gelatinerer igjen ved avkjøling. Tiksotropiske malinger blir flytende ved omrøring og gelatinøse igjen når de stilles i ro. Derimot koagulerer eggehvite til en irreversibel gel ved oppvarming fordi det har foregått en kjemisk sammenbinding av proteinenes molekyler til et irreversibelt makromolekylært nettverk.

Ved inntørring av en gel fås en såkalt xerogel. Skjer inntørringen uten særlig skrumpning, fås en porøs aerogel, der altså væsken i gelen er erstattet med luft. Enkelte geler vil ved henstand skrumpe, idet noe av væsken presses ut, et fenomen som kalles synerese. De forskjellige tilsetningsstoffer som brukes for å omdanne en væske til en gel, betegnes som gelatineringsmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg