gelatin

I private husholdninger brukes gelatin hovedsakelig til geléholdig mat, som desserten fløterand.
av . Gjengitt med tillatelse
Gelatin ble brukt til å lage fotografisk film og filtre.
av . CC BY SA 2.0

Gelatin er et limstoff som brukes til å tykne blandinger eller få dem til å stivne. Stoffet er en blanding av proteiner, og blir dannet ved hydrolyse av kollagen.

Faktaboks

Uttale
gelatˈin
Etymologi
av latin ‘frosset, stivnet’

Gelatin brukes i husholdningen, i næringsmiddelindustrien, til fotografisk film og i gelatinkapsler, og har for øvrig stor anvendelse i kjemisk-teknisk industri. Gelatin kan modifiseres kjemisk slik at den ikke lenger er løselig i vann, og har da spesielle anvendelser basert på denne egenskapen.

Gelatin brukes i bakteriologien til fremstilling av næringssubstrater for bakterier.

Produksjon

Produksjonen foregår ved å koke hud, sener og bindevev fra dyr. Utgangsmaterialene er utvalgte og blir renset omhyggelig slik at produktet er renere enn dyrisk lim, som fremstilles på lignende måte. Forskjellige typer gelatin kan fremstilles av syrebehandlede og alkalibehandlede råmaterialer. Gelatin løses i varmt vann og danner ved avkjøling en gelé med innhold ned til 10–5 g gelatin per liter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg