Gelatin er en blanding av proteiner, dannet ved hydrolyse av kollagen. Gelatin brukes i husholdningen, i næringsmiddelindustrien, til fotografisk film, i gelatinkapsler og har for øvrig stor anvendelse i kjemisk-teknisk industri. Gelatin kan modifiseres kjemisk slik at den ikke lenger er løselig i vann og har da spesielle anvendelser basert på denne egenskapen.

Produksjonen foregår ved å koke hud, sener og bindevev fra dyr. Utgangsmaterialene er utvalgte og blir renset omhyggelig slik at produktet er renere enn dyrisk lim, som fremstilles på lignende måte. Forskjellige typer gelatin kan fremstilles av syrebehandlede og alkalibehandlede råmaterialer. Gelatin løses i varmt vann og danner ved avkjøling en gelé med innhold ned til 10–5 g gelatin per liter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.