gelatin

I private husholdninger brukes gelatin hovedsakelig til geléholdig mat, som desserten fløterand.
Gelatin ble brukt til å lage fotografisk film og filtre.

Artikkelstart

Gelatin er et limstoff som brukes til å tykne blandinger eller få dem til å stivne. Stoffet er en blanding av proteiner, og det blir produsert ved hydrolyse av kollagen fra dyr.

Faktaboks

Uttale
gelatˈin, sjelat'in
Etymologi
av latin ‘frosset, stivnet’

Gelatin løses i varmt vann, og ved avkjøling danner det en gelé med innhold ned til 10–5 gram gelatin per liter. Gelatin brukes både til matlaging hjemme og i næringsmiddelindustrien, til fotografisk film og i gelatinkapsler, og blir også brukt i kjemisk-teknisk industri. Gelatin kan modifiseres kjemisk slik at den ikke lenger er løselig i vann, og har da spesielle anvendelser basert på denne egenskapen.

Gelatin brukes i bakteriologien til fremstilling av næringssubstrater for bakterier.

Produksjon

Produksjonen foregår ved å koke hud, sener og bindevev fra dyr. Utgangsmaterialene er utvalgte og blir renset omhyggelig slik at produktet er renere enn dyrisk lim, som fremstilles på lignende måte. Forskjellige typer gelatin kan fremstilles av syrebehandlede og alkalibehandlede råmaterialer. I Norge benyttes oftest gelatin framstilt fra gris, men også vegetabilske alternativer kan benyttes. Gelatin fra kyr brukes normalt ikke, på grunn av mulig risiko for sykdom (Creutzfeldt-Jakobs sykdom).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg