Gastrotricher
Bukhårsdyrene har flimmerhår på magesiden og lever på bunnen av ferskvann og hav.

Bukhårsdyr er en rekke av virvelløse dyr. Dette er små, ormeliknende dyr med langstrakt kropp, vanligvis 0,1 til 1 millimeter lange, men noen opptil 3 millimeter. De hører med til en stor og eiendommelig fauna av mikroskopiske dyr på bunnen av ferskvann og i havet. De er uhyre tallrike, og en neve sand kan inneholde hundrevis av dyr. Det vitenskapelige navnet betyr «børstemage».

Faktaboks

Uttale
gastrotrˈicher
Også kjent som
Gastrotriker, bukhårsdyr
Vitenskapelig navn
Gastrotricha

Beskrivelse

Bukhårsdyrene er utstyrt med flimmerhår på buksiden. Navnet betyr «de som har hår på magen». I tillegg til flimmerhår har gastrotrichene kleberør med et klebrig sekret.

Forenden er ofte dekket med skjell eller børster; bakenden er ofte gaffelgreinet. Til tross så liten størrelse har de velutviklede indre organer. Det gjelder fordøyelseskanalen med et muskuløst svelg, og ekskresjonssystemet med utførsel på buksiden. Det finnes ansamlinger av nerveceller ved svelget, og to nerver langs kroppsiden.

Mange bukhårsdyr er hermafroditter, særlig blant de artene som lever i ferskvann. Hos noen arter finnes bare hunner, og de formerer seg ved partenogenese.

Utbredelse

På verdensbasis er det kjent cirka 400 marine arter og cirka 300 arter i ferskvann. Det skal finnes 16 arter i Norge. De lever på sandbunn mellom partikler i sedimentene. I sjøen finnes de fra tidevannssonen og med til store dyp. Artsdatabanken har en liste over utbredelsen av norske arter. De bruker også navnet bukhårsdyr.

Levevis

Bukhårsdyr lever av bakterier og encellete organismer. Deres levevis kan minne om kinorhyncher og korsettdyr, som har liknende utbredelse og er like små.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lokki, J., m. fl. (2003). Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr. 305 sider. (Oversatt til norsk av L. Sømme). Bertmark, Norge.
  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. Seventh edition. 606 sider. McGraw Hill Education.

Faktaboks

bukhårsdyr
Gastrotricha
GBIF-ID
22

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg