Galanga er en plante i ingefærfamilien. I sørasiatisk mat brukes galanga på samme måte som ingefær, men gir en annen smaksopplevelse.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Alpinia galanga

Beskrivelse

Planten er en flerårig, liljeliknende urt, som blir opptil 2 meter høy. Bladene er lange og sverdformede. Blomstene er hvite, gulhvite eller rosa. Fruktene er oransjerøde og inneholder mange små frø. Planten har aromatiske, knudrete, lyse jordstengler.

Galanga kommer opprinnelig fra Øst-Asia.

Bruk

Galanga brukes først og fremst i Sørøst-Asia. Den brukes på samme måte som ingefær, men gir en annen smaksopplevelse. Den friske rota finkuttes og tilsettes i curryretter, supper og sauser. Smaken passer godt sammen med kylling, fisk og skalldyr og i sterke og syrlige retter. Galanga egner seg i kombinasjon med for eksempel kokosmelk, chili, hvitløk, sitrongress og tamarind.

Tørket og malt galanga brukes i supper og sauser og i krydderblandinger.

Folkemedisin

Galanga har gjennom alle tider blitt brukt som medisinplante i Sørøst-Asia og Kina, for å helbrede blant annet lungesykdommer, gikt og sår hals.

I Europa er planten omtalt så tidlig som 1100-tallet. Både Hildegard fra Bingen (abbedisse og forfatter av skrifter om medisinske planter, 1098–1179) og Henrik Harpestreng (dansk lege, 1200-tallet) omtaler galanga som styrkemiddel og generelt vidundermiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

galanga
Alpinia galanga
GBIF-ID
5302225

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg