Gê, eller makro-gê, er en språkfamilie i det østbrasilianske høylandet. Den tilhører gê-pano-carib phylum. Gê-slekten er meget omfattende. De mest kjente enkeltspråkene er:

  • caiapó (kaiapó, kayapó; nordvest-gê)
  • chavante (shavante, xavante)
  • cherente (sherente, xerente)
  • timbira (alle sentral-gê)
  • caingang (kaingang)

Noen av disse språkene viser også et visst sammenfall med identifiserbare sosiopolitiske enheter eller «stammer».

Gê-folkene er nokså forskjelligartede i sin tilpasning. Likevel har det vært vanlig å klassifisere dem som marginale i forhold til mer bofaste landsbyfolk langs de store elvene. De har i stor utstrekning holdt seg til innlandet og høyereliggende strøk, der de har kombinert hagebruk med jakt og sanking, som delvis foregår kollektivt under rituelle forholdsregler. De viktigste jaktredskapene er bue og pil. En vanlig teknikk er drivjakt med ild og postering av bueskyttere.

Tallrike har gê-folkene aldri vært, selv om de har gjort seg sterkt gjeldende, både i strid med andre indianske folk og, ikke minst, i motstanden mot portugiserne og senere brasilianerne. Mange gê-grupper er for lengst utryddet, mens andre er sterkt redusert i antall, slik som for eksempel cherente, som talte cirka 1000 i 1990-årene. Kaingang teller noe over 10 000 personer fordelt på en rekke reservater i delstaten Paraná, og chavante i det nordlige Mato Grosso teller cirka 4500. Alle disse er truet av storsamfunnet i form av store februksenheter, risplantasjer og vannkraftverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg