I India er det ifølge grunnloven fullstendig skille mellom stat og religion. Innen det hinduiske flertallet ønsker imidlertid sterke krefter å gjøre hinduismen til Indias kulturelle identitet og at hinduiske normer skal prege samfunnslivet. I enkelte indiske delstater er det således innført forbud mot å slakte kyr, som mange hinduer betrakter som hellige dyr. Hindunasjonalistene har lagt vekt på kollektiv konvertering til hinduismen av kristne, men har også oppildnet til opptøyer som har ført til massedrap på muslimer. I desember 1992 ble Babri Masjid-moskeen i Ayodhya rasert av hindunasjonalister. Dermed blusset religionsfeiden mellom hinduer og muslimer kraftig opp over store deler av India, samt i muslimske nabostater, med tusener av dødsofre.

I 1990-årene fikk flere partier økende oppslutning om programmer preget av hinduisk fundamentalisme. Det desidert største, Bharatiya Janata Party (forkortet BJP, 'Det indiske folkeparti'), har spilt en sentral rolle i rikspolitikken siden 1996, da partiet fikk flest stemmer ved parlamentsvalget. Etter ny fremgang hadde BJP regjeringsmakt i 1998–2004; i løpet av perioden ble den fundamentalistiske retorikken og hindutva-doktrinen tonet ned. BJP vant regjeringsmakt igjen fra 2014 med Narendra Modi som statsminister på en plattform om økonomisk vekst.  

Det mer militante Shiv Sena ('Shivas hær') har under sin kontroversielle leder Bal Thackeray stått sterkt i delstaten Maharashtra og delte her regjeringsmakten i koalisjon med BJP 1995–2000.

En annen sentral organisasjon er Vishva Hindu Parishad (VHP), internasjonalt kjent som World Hindu Council ('Det hinduistiske verdensråd'). I 2005 hadde VHP et nettverk med 80 avdelinger globalt og 50 000 lokalforeninger i India, ifølge generalsekretær Praveen Togadia. VHP kjemper for hinduiske merkesaker. I 2002 kunngjorde VHP en «nasjonal tempeldugnad» på moskétomten i Ayodhya. 58 hinduaktivister døde da et tog ble stukket i brann av muslimer; under omfattende hevnaksjoner ble så ca. 2000 muslimer drept.

Rashtriya Svayamsevak Sangh (forkortet RSS, 'Det nasjonale frivillighetskorps'), er kjent for sine uniformerte mønstringer og driver blant annet et utstrakt sosialarbeid blant ikke-hinduiske stammefolk i det nordøstlige India. En militant gruppe, Bajrang Dal, ble anklaget for en rekke kirkebranner og drap på utenlandske misjonærer i 1999.

Fra 2014 med Narendra Modi som statsminister har det vært forsøk på omfattende hinduifisering av India.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.