Frimerker er en kjent frankeringsmetode. Det første utgitte frimerke i noen land. 1) Danmark, 1851. 2) Sverige, 1855. 3) Finland, 1856. 4) Island, 1873. 5) USA, 1847. 6) Frankrike, 1849. 7) Østerrike, 1850. 8) Nederland, 1852.

.
Lisens: fri

Frankering er å forsyne en postsending med frimerker eller andre frankeringsmidler slik at det framgår at portoen er betalt. Porto er betalingen, altså prisen på tjenestene, mens frankering er måten man betaler på.

Faktaboks

Uttale
frankˈere
Etymologi
av italiensk ‘frigjøre’

Frimerker er nok den mest kjente frankeringsmetoden og i perioder også den viktigste. Imidlertid kom nye og mer rasjonelle metoder for bedriftskunder på 1900-tallet slik at andelen frimerkefrankerte brev stadig gikk ned. For privatkunder har frimerket med sine ulike motiver og valører fulgt brevet helt fram til nåtid, også med mulighet for personlige frimerker med selvvalgt motiv.

De første frankeringsmetodene

Fra postverket ble etablert i Norge i 1647 til frimerket kom i 1855 kunne portoen være sammensatt slik at avsenderen betalte noe, og mottakeren resten. Forklaringen var at portoen skulle godskrives ulike postmestre (regnskap). Dersom portoen var betalt helt fram til mottaker, ble det skrevet Fr. (franko) på brevet. Alternativt ble beløpet mottaker skulle betale oppført, og det var avhengig ikke bare av vekt, men også avstand.

Frimerkefrankert post

Frimerket, som i Norge ble tatt i bruk fra 1855, var ledd i en stor portoreform (se porto). Med unntak av portofrie sendinger skulle fra da av all brevpost frankeres med frimerker, enten på sendingen eller påsatt et følgebrev. For privatkunder kom frimerker, og spesialordningen med tjenestemerker, til å bli den viktigste frankeringsmetoden helt opp til nyere tid, mens det kom andre løsninger for bedriftskunder og andre storkunder.

Nye frankeringsmetoder

I 1903 ble frankeringsmaskinen oppfunnet og et påført avtrykk erstattet frimerket. Maskinen ble snart et nyttig hjelpemiddel for kunder med stort portoforbruk. De er fortsatt i bruk, men storkunder har fått nye og enklere frankeringsmetoder: I 1965 ble det innført en ny, forenklet avtaleordning for frankering, se frankopåtrykk.

Andelen frimerkefrankert post gikk stadig tilbake, og i 1985 hadde brevpost tilnærmet denne fordelingen etter frankeringsmetode: Frimerkefrankert post 5 prosent, frankeringsmaskin 15 prosent og frankopåtrykk 80 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg