Frankopåtrykk var en frankeringsmetode som kom i bruk fra 1965.

Faktaboks

Uttale

fra´ŋko

Etymologi
fra italiensk franco (di porto), med betalt porto

Fram til 1965 hadde postverket holdt konsekvent på prinsippet om at porto skulle være forhåndsbetalt, men nå kunne store kunder inngå avtale om frankopåtrykk og betale etter regning i ettertid. Ordningen gjaldt først brevpost, men ble senere utvidet til også å gjelde pakker. På postsendingene/adressekortene ble det trykket et «porto betalt»-avtrykk, senere C-postklisje, i tillegg til et avtalenummer, og avsenderens navn.

Det var satt krav til minsteantall på 500 sendinger ved hver innlevering, og senere kom rabattordninger ved tilrettelegging, se massekorsbånd.

Ordningen med frankopåtrykk ble formelt avviklet i 2000 som følge av elektroniske kommunikasjonsløsninger og stor nedgang i brevmengden. I stedet lanserte Posten Norge et alternativ med ferdigfrankerte konvolutter med avsenderlogo.

Benevnelsen frankopåtrykk er imidlertid fortsatt i bruk. På Postens egen hjemmeside under Frankeringsmerker står i dag denne teksten: «Adressert post og Pakke i postkassen som skal betales med faktura, må ha et frankeringsmerke, også kalt frankopåtrykk, i tillegg til avsender og returadresse.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Høye Løvland

Denne artikkelen er litt misvisende, fordi Posten har i praksis bare byttet ut ordet "frankopåtrykk" og erstattet det med "frankeringsmerke". Så selve ordningen er fortsatt i bruk i 2022. Artikkelen bør derfor endres. Se https://www.bring.no/tjenester/klargjoring#klisjeer-og-merker

svarte Johan Seglsten

Hei.
Takk for engasjement og god observasjon. Skal foreta en endring i samsvar med ditt innspill, og vektlegger da realitetene framfor det formelle.
Dette er imidlertid eksempel på "teori og praksis" - for ikke si formell avvikling (av et tjenestetilbud) og etablering av en ny tjeneste (som i praksis er så lik at Posten selv sammenligner).
Mvh Johan Seglsten

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg