Fourieranalyse er en matematisk metode til å analysere funksjoner ved å representere dem ved hjelp av trigonometriske funksjoner. Hvis funksjonen for eksempel representerer et lydsignal, vil en fourieranalyse finne distribusjonen av ulike frekvenser i signalet.

Faktaboks

Uttale
furjˈe-

Metoden brukes i en rekke områder av matematikken, som differensialligninger, tallteori, kryptografi, sannsynlighetsteori, numerikk og statistikk. Den har også mange anvendelser, først og fremst i signalbehandling og digital billedbehandling, samt mer generelt i fysikk.

For å gjennomføre en fourieranalyse, må man ofte foreta en fouriertransform. Ofte er det slik at analysen blir lettere i de fouriertransformerte variable.

Et eksempel på bruk av fourieranalyse er om man skal løse varmeledningsligningen \(u_t=u_{xx}\) der \(u\) kan representere temperaturen for eksempel i en jernstav. Dette er en partiell differensialligning, der \(u_t\) er den tidsderiverte og \(u_{xx}\) er den to ganger romderiverte av funksjonen \(u\). Hvis man foretar en fouriertransform av \(u\), finner man at den fouriertransformerte funksjonen \(\hat{u}=\hat{u}(\lambda)\) oppfyller den ordinære differensialligningen \({\hat u}_t= −\lambda^2{\hat u}\), som kan løses direkte. Deretter foretar man en invers fouriertransform, som bringer en tilbake til funksjonen \(u\).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg