frekvensanalyse

Artikkelstart

Frekvensanalyse, metode til å finne de delsvingningene som en sammensatt svingning inneholder. Frekvensanalyse kan utføres matematisk ved fourieranalyse, eller mekanisk og elektrisk ved hjelp av apparater. Frekvensanalyse av lydsignaler betegnes ofte klanganalyse. Tilsvarende analyse av lys kalles spektralanalyse, og den utføres gjerne med optiske metoder.

Faktaboks

Uttale
frekvˈensanalyse

Det første brukbare mekaniske apparat for frekvensanalyse ble konstruert av Lord Kelvin for undersøkelser av tidevannssvingninger i Indiske hav. Nå brukes mest elektriske metoder der svingningene omdannes til tilsvarende elektriske vekselstrømmer, som kan analyseres i en analog eller digital spektrumanalysator.

Analysatortyper

For frekvensanalyse av lavfrekvente signaler blir det stadig vanligere å benytte digitale spektrumanalysatorer, enten som egne instrumenter eller i form av en datamaskin med innstikkskort. For analyse av signaler i MHz-området og høyere må det imidlertid fortsatt benyttes analoge analysatorer. I en digital spektrumanalysator lagres først et utsnitt av signalet og deretter beregnes hele frekvensinnholdet samtidig ut fra dette utsnittet. Dette kalles Fast Fourier Transform (FFT).

I den analoge spektrumanalysatoren måles signalstyrken kontinuerlig gjennom et filter som slipper gjennom et smalt frekvensbånd av gangen. Målingene foretas ved stadig nye frekvensbånd til alle frekvenser er målt.

Anvendelse

Frekvensanalyse har mange praktiske anvendelser. I teknisk akustikk brukes frekvensanalyse ved måling av de akustiske egenskapene for studio- og konsertsaler, ved analyse av støy, og ved måling av lydisolasjon.

Frekvensanalyse brukes blant annet også til billedbehandling og ved tolkning av radarsignaler og ekkosignaler ved oseanografiske og geologiske undersøkelser av havbunn og undergrunn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg