Victoria Falls

En liten del av vannfallet Victoria Falls.
Vic falls av . CC BY NC SA 3.0

Victoria Falls, by i Zimbabwe, men også navnet på fossen som har gjort byen kjent. Stedet er lokalisert nordvest i landet. Elven Zambezi danner Victoriafallene, og er grenseelvene mellom Zambia og Zimbabwe. Victoria Falls ligger kun et steinkast fra Zambia, Botswana og Namibia. Det er også relativt kort avstand til Angola. Selve byen er liten og totalt preget av turisme. En rekke hoteller, bla. Elephant Hill, Ilala, Azambezi River Lodge, Victoria Falls Safari Lodge, og det fantastiske Victoria Falls Hotell, ligger all i kort avstand til vannfallene. Stedet har internasjonal flyplass, og tradisjonelt hatt stor turisttrafikk. Men de politiske og økonomiske vanskelighetene landet opplevde på slutten av 1990-tallet og fram til i dag har sterkt redusert antall utenlandske turister. Jernbanen kom til Victoria Falls tidlig på 1900-tallet og var del av Cecil Rhodes visjon om en Cape-Cairo jernbane.

Vannfallene er Afrikas største, og er et av verdens Syv Natur Undere. På lokalspråket Lozi kalles fossen Mosi-oa-Tunya (røyken som tordner). Fossen er 1708 m bred, og 108 m på sitt høyeste. Niagarafossen er tilsammenligning 1203 m bred, og 51 m høy. Den største vannføringen er i perioden februar-april. Det er stor variasjon i vannføring. På sitt største er den 10 ganger større enn på sitt minste. Gjennomsnitlig renner 550 000 m3 vann over kanten hvert minutt. Vannmengden i fossen er avhengig av nebøren i Angola som Zambezi renner gjennom, før den når Zimbabwe og Victoria Falls.

I 1855 var misjonæren og geografen David Livingstone trolig den første hvite som så Victoria Falls. Han kalte opp fossen etter den britiske dronning Victoria.

Deler av fossen brukes til kraftproduksjon. Kraftverket ligger på Zambias side. Her er det 3 krafverk som tilsammen kan levere 106 MW. Kraftverket krever ikke demning, men tar vannet direkte fra elven (run-off-river). Det vil si at utbygningen er relativ marginal, påvirker ikke fossen, og er ikke synlig eller ødeleggende for turister.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg