Forsinkelse er i jus det forhold at en ytelse ikke leveres til avtalt tid.

Fra selgerens side foreligger det en forsinkelse når varen ikke leveres på rett tid på det avtalte stedet, og dette ikke er kjøperens feil. Fra kjøperens side foreligger det forsinkelse når kjøpesummen ikke betales til avtalt tid.

Forsinkelse fra selgerens side er nedfelt kjøpsloven § 22, hvor det heter at det foreligger forsinkelse om dersom selgerens ytelse ikke blir levert eller blir levert for seint, og dette ikke skyldes kjøperen eller forhold på dennes side. Det foreligger også forsinkelse om selgeren ikke i tide oppfyller sine plikter ellers etter kjøpet.

En forsinkelse kan medføre at den andre parten kan heve kjøpet. Forsinkelse er et mislighold.

Andre betydninger

I prosessteknikk er forsinkelse den tiden det tar før ønskede verdier på prosesstrømmer inntrer, etter en regulering av armaturene i anlegget.

I fysikk og kjemi er forsinkelse den tiden det tar fra en reaksjon starter til den er ferdig, etter påvirkning av reaksjonen med for eksempel katalysator eller inhibitor, eller endring av parametre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg