Kjøpsloven regulerer alle former for kjøp, med mindre annet er fastsatt i lov.

Det viktigste unntaket fra kjøpslovens virkeområde, er at forbrukerkjøp ikke reguleres av kjøpsloven, men av forbrukerkjøpsloven. I tillegg reguleres ikke kjøp av fast eiendom av kjøpsloven, men av avhendingslova.

Kjøpsloven regulerer etter dette kjøp i tre partskonstellasjoner

  1. Kjøp foretatt av en næringsdrivende kjøper fra en næringsdrivende selger
  2. Kjøp foretatt av en næringsdrivende kjøper fra en ikke-næringsdrivende selger («forbruker»)
  3. Kjøp foretatt av en ikke-næringsdrivende kjøper (forbruker) fra en ikke-næringsdrivende selger («forbruker»)

Kjøpsloven har blant annet nærmere regler om tid og sted for oppfyllelsen, om rett til å kreve «ytelse mot ytelse», om at selgeren bærer risikoen for uhell som rammer salgsgjenstanden før levering, om kjøperens rettigheter ved forsinkelse eller mangler ved leveringen, og selgerens rettigheter ved forsinket betaling av kjøpesummen. Dersom en forsinkelse eller mangel utgjør et vesentlig kontraktsbrudd kan kjøper heve kjøpet. Hver av partene skal da levere tilbake den ytelse de har mottatt.

Kjøpsloven er i utgangspunktet deklaratorisk (ufravikelig), se kjøpsloven § 3.

I mange bransjer brukes det utførlige «leveringsbetingelser» eller andre standardiserte kontraktsvilkår, som på mange og vesentlige punkter avviker fra lovens regler. Denne «klausulretten» angir derfor hvilke regler som vesentlig følges i praksis, og loven får (utenfor forbrukerkjøp) hovedsakelig subsidiær betydning.

Kjøpsloven bygger på Wien-konvensjonen om internasjonale løsørekjøp av 1980. Mange av kjøpslovens regler sees som utslag av alminnelige kontraktsrettslige prinsipper, og dens regler bygger på tidligere kontraktspraksis og handelsbruk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.