En formannskapsregjering er en regjering eller utøvende makt som er proporsjonalt sammensatt, og som avspeiler fordelingen av mandater i parlamentet eller nasjonalforsamlingen. Regjeringsmedlemmer fra ulike politiske partier vil dermed danne en koalisjonsregjering, uten at de på forhånd er enige om hva regjeringens politikk skal være.

Dette tilsvarer det som skjer i de fleste norske kommunestyrer og fylkesting, der det viktigste saksforberedende utvalget, formannskapet eller fylkesutvalget, er proporsjonalt satt sammen av medlemmene i kommunestyret eller fylkestinget.

Sveits er det landet i verden der regjeringen, Forbundsrådet, kommer nærmest opp til å være en slik formannskapsregjering. Siden 1959 har Forbundsrådet som regel vært valgt i henhold til en såkalt trylleformel (Zauberformel) der de tre største partiene har fått to medlemmer hver, mens det fjerde største partiet har fått det sjuende og siste medlemmet. Antallet medlemmer i Forbundsrådet er regulert i den sveitsiske grunnloven, og kan ikke uten videre endres.

Tilsvarende som i norske kommunestyrer og fylkesting velges det sveitsiske Forbundsrådet av det sveitsiske parlamentets annetkammer, Nasjonalrådet, når dette trer sammen igjen etter et valg. Valget av nytt Forbundsråd gjennomføres som et såkalt avtalevalg der parlamentarikerne fra de fire største partiene stemmer på hverandres kandidater til Forbundsrådet.

Fra tid til annen har det vært fremmet forslag om at også andre land skal innføre en proporsjonalt sammensatt regjering, etter sveitsisk mønster. Det har også skjedd i Norge flere ganger, men forslagene har aldri blitt behandlet politisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg