fylkesutvalg

Artikkelstart

Fylkesutvalg er et utvalg av personer i fylkestinget som har oppgaver som et arbeidsutvalg. Fylkesutvalget skal bestå av minst fem medlemmer – med varamedlemmer – og velges av og blant fylkestingets representanter for hele valgperioden.

Utvalget ledes av fylkesordføreren og fører tilsyn med fylkeskommunens forvaltning, behandler fylkesrådmannens økonomiplan, budsjettforslag og skatteforslag, og forbereder sakene for behandling i fylkestinget; ikke ulikt den funksjonen formannskapet har i kommunestyrene. Fylkestinget kan også delegere et visst beslutningsansvar til fylkesutvalget, men bare dersom dette ikke strider mot lovgivningen i det gjeldende saksområdet.

Fylkestinget kan også opprette faste utvalg for avgrensete saksområder, og der det enkelte utvalg må bestå av minst tre medlemmer. Også disse utvalgene kan tildeles en selvstendig, men begrenset, beslutningsmyndighet. I tillegg kan fylkestinget oppnevne egne komiteer for forberedelse av ulike saker som skal behandles av fylkesutvalget og/eller fylkestinget. Disse komiteene kan ikke tildeles selvstendig beslutningsmyndighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg