Blåsjø
Blåsjø, på grensen mellom Rogaland og Aust-Agder er hovedmagasin for Ulla-Førre kraftverkene. Dette er ett av Norges få flerårsmagasiner.
Blåsjø
Av .
Lisens: fri

Flerårsmagasin er et reguleringsmagasin der lagringskapasiteten er større enn årlig tilsig i et hydrologisk normalår.

Faktaboks

Også kjent som

tørrårsmagasin

Produksjonen av elektrisk energi i det norske vannkraftsystemet er avhengig av årlig tilsig, noe som varierer mye fra år til år. For å sikre en jevn kraftproduksjon fra år til år er det viktig å kunne lagre overskuddsvann i et nedbørrikt år for bruk til kraftproduksjon i et nedbørfattig år. Flerårsmagasin blir derfor også omtalt som tørrårsmagasin.

De fleste vannkraftmagasiner er sesongmagasiner. For eksempel er et helårsmagasin bygd for kunne lagre nok vann til å dekke vinterforbruket når tilsiget er lavt. Andre magasiner har karakter av å være døgn- eller ukemagasiner, som skaffer nødvendig fleksibilitet til å regulere produksjonen fra time til time. Av de mer enn 830 vannkraftmagasiner som finnes i Norge er det kun i overkant av ti som kan karakteriseres som flerårsmagasin.

Flerårsmagasiner er et særegent innslag i det norske vannkraftsystemet, noe som skyldes vannkraftens dominerende rolle i Norge, og behovet for å ha en produksjonsreserve i år med lite tilsig. De fleste land som har tilgang til vannkraft har i tillegg stort innslag av varmekraftverk. Da trengs ikke flerårsmagasiner, fordi redusert produksjon fra vannkraftverkene enkelt kan kompenseres med å øke brukstiden til varmekraftverkene.

Flerårsmagasiner i Norge

Tabellen nedenfor viser de fleste flerårsmagasiner i Norge, sortert etter fallende reguleringsevne.

Magasin Volum [mill. m 3] Regulerings- evne Magasin- kapasitet [GWh]
Svartevatn 1398 236 % 2923
Storglomvatnet 3506 201 % 4589
Lomivatn 473 187 % 768
Strandevatnet 554 176 % 1170
Styggvatnet 358 140 % 987
Blåsjø 3105 123 % 7759
Roskreppfjorden 684 119 % 1481
Vatnedalsvatnet 1150 115 % 1967

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg