flerårsmagasin

Blåsjø
Blåsjø, på grensen mellom Rogaland og Aust-Agder er hovedmagasin for Ulla-Førre kraftverkene. Dette er ett av Norges få flerårsmagasiner.
Blåsjø
Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Flerårsmagasin er et reguleringsmagasin der lagringskapasiteten er større enn årlig tilsig i et hydrologisk normalår.

Faktaboks

Også kjent som

tørrårsmagasin

Produksjonen av elektrisk energi i det norske vannkraftsystemet er avhengig av årlig tilsig, noe som varierer mye fra år til år. For å sikre en jevn kraftproduksjon fra år til år er det viktig å kunne lagre overskuddsvann i et nedbørrikt år for bruk til kraftproduksjon i et nedbørfattig år. Flerårsmagasin blir derfor også omtalt som tørrårsmagasin.

De fleste vannkraftmagasiner er sesongmagasiner. For eksempel er et helårsmagasin bygd for kunne lagre nok vann til å dekke vinterforbruket når tilsiget er lavt. Andre magasiner har karakter av å være døgn- eller ukemagasiner, som skaffer nødvendig fleksibilitet til å regulere produksjonen fra time til time. Av de mer enn 830 vannkraftmagasiner som finnes i Norge er det kun i overkant av ti som kan karakteriseres som flerårsmagasin.

Flerårsmagasiner er et særegent innslag i det norske vannkraftsystemet, noe som skyldes vannkraftens dominerende rolle i Norge, og behovet for å ha en produksjonsreserve i år med lite tilsig. De fleste land som har tilgang til vannkraft har i tillegg stort innslag av varmekraftverk. Da trengs ikke flerårsmagasiner, fordi redusert produksjon fra vannkraftverkene enkelt kan kompenseres med å øke brukstiden til varmekraftverkene.

Flerårsmagasiner i Norge

Tabellen nedenfor viser de fleste flerårsmagasiner i Norge, sortert etter fallende reguleringsevne.

Magasin Volum [mill. m 3] Regulerings- evne Magasin- kapasitet [GWh]
Svartevatn 1398 236 % 2923
Storglomvatnet 3506 201 % 4589
Lomivatn 473 187 % 768
Strandevatnet 554 176 % 1170
Styggvatnet 358 140 % 987
Blåsjø 3105 123 % 7759
Roskreppfjorden 684 119 % 1481
Vatnedalsvatnet 1150 115 % 1967

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg