fjellerke

Fjellerke, fugleart i lerkefamilien. Stor som en dompap, med markerte svarte og blekgule tegninger på hode, hals og bryst. Hannen har to små, svarte fjærhorn på hodet. Undersiden er hvit, oversiden spraglet i brungult. Utbredt i mange fjellstrøk rundt hele den nordlige halvkule. Hekker i Norge fra Hardangervidda til Finnmark, i Sør-Norge bare i høyfjellet. Reiret plasseres i en grunn grop i bakken, består av tørt gress og er fôret med dun og hår. Eggleggingen foregår relativt tidlig, oftest i første halvdel av juni, og kullet består av 2–5 egg, som ruges i 10–14 dager. Det er ikke uvanlig at fjellerka legger to kull. Det andre kullet legges normalt rundt 1. juli. Sørnorske fugler trekker for en stor del til det vestlige og sørvestlige Europa, mens de nordnorske trolig har en sørøstlig trekkretning om høsten. Noen fjellerker kan overvintre langs kysten av Sør-Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Eremophila alpestris

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg