Filopodier er tynne og trådlignende cytoplasmautvekster som inngår i cellens signal- og transportsystem. Filopodier er mellom 1–100 mikrometer lange og har en diameter mellom 0,1–0,5 mikrometer. De vokser i lengden fra spissen (spissvekst). Korte filopodier kalles mikropigger.

Faktaboks

Etymologi

fra latin filum 'tråd' og gresk pous 'fot'

Også kjent som

filopodia

Filopodier fra cellemembranen deltar i forflytning av celler (cellemigrasjon), sårheling, kobling (adhesjon) og samvirke mellom celler og festing av celler til ekstracellulært matriks. Filopodier medvirker når vekstkjegler i nerveceller leder aksoner og dendritter til rett sted i nervesystemet. Filopodier er en faktor i utvikling av kreft. Virus kan utnytte filopodier i forflytning mellom celler.

Oppbygging

Filopodier inneholder 15–30 tettpakkete filamenter med aktin kryssbundet med proteinet fascin. Fimbrin, villin og alfaaktinin er aktinbindende proteiner som sammen med fascin deltar i dannelsen av filopodier, i tillegg til protein kinaser og kinase-associserte skjelettproteiner i Rho-familie med små GTPaser.

Proteinet Cdc42 er er et celledelingskontrollprotein i form av en GTPase i Rho-familien som deltar i modifisering av aktin i filopodier og påvirker morfologi, cellemigrasjon og regulering av cellesyklus. Cdc42 ble først funnet i bakegjær (Saccharomyces cerevisae), men Cdc42 Rho GTPase signalveien finnes også hos pattedyr, inkludert mennesker.

Noen filopodier inneholder proteiner kalt inegriner og kadheriner som fungerer i feste (adhesjon) mellom cellene. Integriner er proteiner som går gjennom cellemembranen og kobler aktin til ekstracellulært matriks.

Typer

Filopodier har forskjellig form og navn avhengig av funksjonen.

  • Cytonmer overfører overfører signalproteiner og morfogener til naboceller.
  • Membrannanorør eller tunnelnanorør er utvekster fra plasmamembranen som danner kontaktbroer med cytoskjelett som kan frakte mikro-RNA, vesikler og organeller (mitokondrier, lysosomer) mellom celler.
  • Invadapodier deltar nedbrytning av ekstracellulært matriks og invasjon av celler.
  • Pedosomer deltar i feste mellom celler og til ekstracellulær matriks. Sammentrekning i aktin-mikrofilamenter gjør at celler kan trekkes mot det faste ekstracellulære matriks.
  • Telopoder er ekstremt lange tentakkelutvekster fra telocytter også kalt Cajal-celler som ligger mellom andre celler.

I immunsystemet bruker fagocytter (spiseceller) filopodier fra plasmamembranen som klebrige fingre som lager kontakt med mikrober, cellerester og døde celler som skal fjernes ved fagocytose.

I lamellipodie er aktin organisert til et tynt flatt ark-lingnende nettverk, forskjellig fra filiopodier hvor aktin er plassert i bunter med parallelle filamenter. Cytoskjelettet i lamellipodier responderer på ytre mekaniske krefter og lager ren rynket overflate på keratocytter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Belting M. & Wittrup A. (2008). Nanotubes, exosomes, and nucleic acid-binding peptides provide novel mechanisms of intercellular communication in eukaryotic cells: implications in health and disease. The Journal of Cell Biology. 183(7).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg