Cytoskjelett, et dynamisk, tredimensjonalt nettverk i cellenes cytoplasma som består av trådformede proteiner. Det tredimensjonale  proteinfilamentnettverket virker som et fleksibelt stillas for bevegelse av organeller og cellebestanddeler. Cytoskjelettet virker som ankerfester og transportveier for makromolekyler og organeller, og deltar i organisering og romlig plassering av innholdet i cellene. Navnet skjelett er litt uheldig fordi det indikerer en fast rigid struktur, men cytoskjelettet derimot er meget dynamisk med kontinuerlig opp- og nedbygging. Noen av oppgavene til cytoskjelettet er cytoplasmastrømning, flytting av kloroplaster avhengig av lysforhold, påleiringen av cellulosemikrofibriller i celleveggen, transport av kromosomer ved celledeling, og dannelse av ny cellevegg.  Cytoskjelettet består av mikrotubuli laget av det globulære proteinet tubulin og lange trådformede mikrofilamenter laget av aktin, samt intermediære filamenter. I cellene er det mange forskjellige typer proteiner som binder seg til tubulin og aktin.

MOTORPROTEINER

Cytoskjelettet samvirker med motorproteiner når bestanddeler skal flyttes internt i cellen. Motorproteiner omdanner kjemisk energi til bevegelse. Kinesiner, dyneiner og myosiner er eksempler på motorproteiner som fester seg til cytoskjelettet og deltar i transport med ATP som energikilde.

F.eks. hydrolyserer myosin motorprotein ATP når det bindes til aktin, og deretter beveger og glir myosin med lasten det har med seg (cargo) seg langs aktinfilamentet  fra minus (-) ende  til pluss (+) ende. Aktin mikrofilamenter styrer transporten av vesikler fra Golgi-apparatet, og deltar i  vekst av spissen av pollenslangen på veien til frøemnet. Dyneiner og kinesiner binder seg til mikrotubuli. Dyneiner frakter til minus (-) enden på mikrotubuli, mens kinesiner frakter til pluss (+) enden. Kinesiner deltar i transport av vesikler, og dannelse av mitotisk spindel som frakter kromosomene ved celledeling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.