fat oljeekvivalent

Artikkelstart

Fat oljeekvivalent er en målenhet for energi, og definert som mengden energi som frigjøres ved forbrenning av ett fat råolje. Symbolet for fat oljeekvivalent er boe (av engelsk: barrel of oil equivalent).

Faktaboks

Også kjent som

boe

Enheten blir ofte brukt om primærenergi, for eksempel for å angi størrelsen på et oljefelt eller årlig oljeproduksjon. Fat oljeekvivalent er en hensiktsmessig enhet å bruke for oljefelter der produksjon av råolje kombineres med produksjon av naturgass. Ved å regne om til en felles energienhet får men et mål på produsert mengde energi, samtidig som enheten gir et mål på hvor stor produksjonen er målt i volum olje. Produsert mengde olje i fat oljeekvivalenter blir også korrigert for kvaliteten i oljen.

Definisjoner

Ett fat olje er definert som 42 US gallons, som tilsvarer cirka 159 liter olje. Mengden energi som dette representerer er avhengig av energitettheten til olje. Dette varierer noe mellom ulike oljetyper, men i internasjonal statistikk er det vanlig å definere ett fat oljeekvivalent lik:

Andre enhetsverdier er også i bruk.

I SI-systemet er målenheten for energi joule (J). Da blir:

  • 1 fat oljeekvivalent ≈ 6,119 gigajoule (GJ)

Multipler

Multipler av fat oljeekvivalent blir ofte brukt, hvorav de vanligste er:

Multippelenhet Symbol Verdi
kilofat oljeekvivalent kboe 103 boe
megafat oljeekvivalent Mboe1) 106 boe
gigafat oljeekvivalent Gboe 109 boe

1) Som symbol på million fat oljeekvivalent brukes også MMboe. Dette gjøres for å unngå at M forveksles med symbolet for romertall 1000. I så fall vil MM betegne 1000×1000 boe (dvs. 1 million boe).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg