fat - eldre norsk mål

Fat er en eldre norsk volumenhet som har vært brukt med ulike betydninger. Alle disse skiller seg fra den vanlige betydningen i dag, der fat oppfattes som en volumenhet i petroleumsindustrien.

Målt mot andre eldre volumenheter ble ett fat regnet som:

Uttrykt med dagens volumenhet blir det:

Fat med denne betydningen har også vært omtalt som foder, og ble i særlig grad brukt som volummål for vin. For større volumer brukte man enheten stykkfat (fra tysk: Stückfass) som tilsvarte 11 eller 12 amer (1699 – 1853 liter).

For øl og andre flytende varer har ett fat utgjort et volum tilsvarende 1 til 2 ½ tønne (115,8 – 289,5 liter).

Fat har også vær brukt som stykktallenhet for tørre varer av mange slag, men størrelsen var lite standardisert og varierte sterkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg