Fat er en eldre norsk volumenhet som har vært brukt med ulike betydninger. Alle disse skiller seg fra den vanlige betydningen i dag, der fat oppfattes som en volumenhet i petroleumsindustrien.

Målt mot andre eldre volumenheter ble ett fat regnet som:

Uttrykt med dagens volumenhet blir det:

Fat med denne betydningen har også vært omtalt som foder, og ble i særlig grad brukt som volummål for vin. For større volumer brukte man enheten stykkfat (fra tysk: Stückfass) som tilsvarte 11 eller 12 amer (1699 – 1853 liter).

For øl og andre flytende varer har ett fat utgjort et volum tilsvarende 1 til 2 ½ tønne (115,8 – 289,5 liter).

Fat har også vær brukt som stykktallenhet for tørre varer av mange slag, men størrelsen var lite standardisert og varierte sterkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg