Familie i videste forstand er en gruppe personer som er forbundet ved slektskap, ekteskap eller svogerskap og familieforhold som skapes gjennom adopsjon. I snevrere forstand tenker man ved familie på den såkalte kjernefamilien, det vil si ektefeller eller samboere og deres hjemmeværende barn. I visse sammensetninger brukes ordet også om medlemmer av en bestemt husstand, og dette er den opprinnelige betydning som pekte på husfellesskapet og også omfattet famuli (tjenestefolk).

Faktaboks

Uttale
famˈilie

Familieforholdet har rettslig betydning i mange og viktige henseender, for eksempel når det gjelder foreldreansvar, underholdsplikt, forbud mot ekteskap, odelsrett, åsetesrett, konsesjon, vitneplikt, dommerhabilitet, statsborgerrett, straffeansvar i visse forhold. Man har ingen alminnelig regel om hva som forstås ved familie i lover som benytter dette ord, og med mindre loven unntaksvis inneholder en begrepsbestemmelse, må betydningen i det enkelte tilfelle finnes ved tolkning av vedkommende lov. Også samliv mellom ugifte (ugifte samboende) med eller uten barn har rettslige konsekvenser på stadig flere områder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg