RTK
Prinsipp for RTK-posisjonering, hvor korreksjoner overføres fra en fast mottager (base) i nærheten. Basen kan også være virtuell, med beregnet posisjon fra et nettverk av faste basestasjoner.
RTK
Lisens: CC BY SA 3.0

RTK er en forkortelse for realtids kinematisk måling, som er en satellittbasert metode for posisjonsbestemmelse, se GPS. Metoden gir posisjon i sanntid, det vil si i det øyeblikk man måler. Med dagens systemer og måleutstyr oppnås en nøyaktighet på inntil 1 cm i grunnriss og 2 cm i høyde, selv med kort måletid.

Faktaboks

Etymologi

av engelsk Real Time Kinematic

Også kjent som

sanntids-GNSS

RTK er en form for differensiell (relativ) posisjonsbestemmelse, hvor en måler vektorer til en base som befinner seg i et punkt med kjent posisjon. Avstanden mellom egen satellittmottaker (rover) og base må være så kort (inntil 10 km) at korreksjonene av de målte avstandene til satellittene blir lik for begge.

Sanntidsmålinger krever kommunikasjon mellom base og rover. Kommunikasjonen kan enten skje direkte, via radioforbindelse eller mobiltelefon, eller ved at basen laster opp sine måledata til internett og derved gjøres tilgjengelig for roveren. RTK krever minst fem satellitter med god geometri (se DOP) og god høyde over horisonten.

En variant av RTK er såkalt nettverks-RTK. Denne baseres på en sanntidsforbindelse, typisk via mobilnett eller internett, til en tjeneste som tilbyr korreksjonsdata fra et nettverk av faste basestasjoner over et større område. Ved oppstarten av en målesesjon beregner tjenesten en virtuell base i nærheten av roveren, og det måles vektorer til denne.

I Norge tilbyr Kartverket tjenesten CPOS, som kan gi sluttbrukeren en posisjonsnøyaktighet på noen få centimeter. HxGN SmartNet og Topnet Live Norway er tilsvarende tjenester som tilbys av private aktører.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg